Începe școala. Cu sau fără telefon la cursuri?

1384
Începe școala. Cu sau fără telefon la cursuri? - fotofondincepescoalatelefon-1567021239.jpg

Articole de la același autor

Mai este foarte puțin până ce clopoțelul va suna adunarea în școli. Cu mic cu mare, elevii se pregătesc deja de prima zi. I-au dus pe părinți la cumpărături de ghiozdane, caiete, penare, uniforme. Și musai telefon.


Anul școlar debutează pe 9 septembrie, chiar dacă mulți copii încă mai semnează petiții lansate online pentru ca prima zi de școală să fie pe 16 septembrie. Unii de-abia așteaptă, alții nu se grăbesc deloc. În alte țări, precum Germania sau Anglia, școala a început deja sau va începe săptămâna viitoare. În timp ce la noi încă se mai zugrăvește sau părinții se organizează ce să cumpere pentru clasa în care urmează să le învețe copiii, în unități de învățământ publice din Marea Britanie elevii primesc mesaje pe telefon în care li se reamintește că reîncep cursurile și li se comunică ora la care sunt așteptați la școală. De asemenea, li se aduce aminte că în prima zi de școală trebuie să poarte uniforma completă și că există reguli și în ce privește tunsoarea și încălțămintea. Un al treilea mesaj primit de un elev din Anglia într-o școală publică face referire la telefonul mobil: "Reamintim că telefoanele mobile ale studenților nu pot fi utilizate, văzute sau auzite în perimetrul unității de învățământ, în niciun moment al zilei. Vă mulțumim!". Așadar, elevii au două variante: fie vin cu telefonul mobil la școală, dar îl țin în ghiozdan, închis, fie îl lasă acasă.


În cazul în care este depistat cu telefonul, i se confiscă de către conducerea școlii pentru o săptămână, iar părinții trebuie să vină să îl recupereze. "Dacă elevul refuză să îl predea, primește detenție. Dar, de obicei, copiii îl predau și vin părinții să îl ridice de la școală după o săptămână. Regulile le face școala. Părinții fie se conformează, fie 
își educă acasă copiii, sub supravegherea autorității locale", ne-a povestit Adina Drenga, fost învățător în Constanța, profesor de matematică în Anglia, în prezent.


Reguli și regulamente
În anul școlar anterior, ministrul Educației de atunci, Liviu Pop, a introdus un regulament nou în unitățile de învățământ prin care interzice folosirea telefonului mobil fără acordul profesorului, în timpul cursurilor. De asemenea, numeroase școli au introdus reguli și sancțiuni privind folosirea telefonului. 


Reprezentanții elevilor susțin că, până la interzicerea telefoanelor mobile în școli, mai este nevoie de multe alte schimbări în sistemul de predare și de învățare. "Considerăm că ne aflăm într-o situație unde tratăm efectele, în locul cauzelor. Principalul motiv pentru care se dorește interzicerea telefoanelor este faptul că elevii nu sunt atenți la cursuri și preferă să stea pe telefon. Dar cauza reală nu este telefonul mobil, pentru că la fel de bine putea fi vorba de elevi care citesc o carte, sau care vorbesc între ei, iar lista continuă. Trebuie să ne întrebăm sincer de ce elevii nu sunt atenți în unele momente, iar aici vă pot spune din proprie experiență că, de multe ori, cursurile nu sunt atractive. Suntem blocați în metode de predare neadaptate anului în care trăim, unde elevii sunt, la fel ca și societatea, dinamici. Atâta vreme cât ne vom rezuma în continuare la vechea dictare, scris pe tablă, copiat, reprodus de informație, lucrurile nu se vor schimba indiferent de interdicțiile pe care le impunem. De ce nu încercăm să profităm de faptul că avem tehnologia la îndemână și să invităm elevii să folosească telefoanele pentru lecții? Interactivitatea cursurilor este singura metodă prin care elevii pot fi păstrați implicați în oră, fără alte distrageri", este de părere Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța. 


Telefonul mobil, folosit pentru învățare
Sunt însă și profesori care deja au văzut avantaje în utilizarea telefoanelor în actul didactic. "În liceul nostru, la clasele de gimnaziu, am pus la dispoziție un suport în care sunt depozitate toate telefoanele mobile, la începutul orei. Iar elevii au posibilitatea să le folosească în pauză. La clasele de liceu, pentru că elevii sunt mai mari și comunicarea este la un alt nivel, preferăm să discutăm direct cu ei și să stabilim de un comun acord dacă au voie să folosească telefonul mobil în timpul orelor de curs. De exemplu, pentru ora de limba și literatura română, toți elevii au instalată aplicația dexonline și căutăm împreună în dicționar cuvintele pe care nu le cunoaștem. Elevii sunt foarte receptivi atunci când profesorii vin cu astfel de metode de învățare sau obținere a informațiilor. Iar atunci când nu le este permis să le folosească le pun în geantă fără să opună rezistență. Nu se poate exclude tehnologia din actul educativ, însă nu este permisă utilizarea telefoanelor în alt scop, cum ar fi să stea pe rețelele de socializare", a declarat, pentru "Cuget Liber", profesorul de limba română Bianca Ibadula, directorul adjunct al Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Constanța.


Totuși, în cazul în care un elev este surprins folosind telefonul atunci când nu este permis, acestuia i se atrage atenția. Dacă nu se conformează, poate primi avertisment oral sau în scris. "Preferăm să nu punem mâna pe obiectele personale ale elevilor. De obicei nu se ajunge la situații complicate, elevii înțelegând să pună telefonul în ghiozdan sau să îl lase pe catedră până la terminarea orei de curs", a mai explicat cadrul didactic.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3415 secunde