Incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase, sub lupa inspectorilor ITM

668

Articole de la același autor

Anul trecut, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa a înregistrat un număr de 431 de evenimente, şi doar în cazul a 381 de accidente cercetările au putut fi finalizate. Din păcate, unele s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă, sau, mai grav, cu decesul angajaţilor, pentru care, deși a fost chemată ambulanța, nu le-a mai putut fi salvată viața.

Cum spuneam, există 50 de evenimente a căror cercetare nu a fost încă finalizată, 38 dintre acestea fiind soldate cu decesul victimei, iar 12 sunt evenimente soldate cu incapacitate temporară de muncă. De ce nu a fost finalizată cercetarea acestor accidente mortale? „Pentru că sunt evenimente de la care nu am primit, nici la acest moment, raportul medico-legal de necropsie. De asemenea, avem în evidenţă şi cinci accidente din anul 2020, dosare în care au fost trimise probe histopatologice la Institutul «Mina Minovici», dar toate necesită timp. Cert este că, până acum, nu am primit concluziile de la ei. Referitor la sectoarele în care activau persoanele decedate, acestea provin din domenii diverse de activitate”, a declarat, pentru „Cuget liber”, inspectorul şef adjunct al ITM, Marian Becheanu.

Raportează firmele accidentele de muncă, mai ales cele care se soldează cu decesul unui angajat? Reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Muncă susține că da, de regulă, firmele le raportează, întrucât au fost mereu încurajați să facă acest lucru, mai ales pentru că cercetarea este cea care confirmă caracterul unui accident. Pentru cei care nu vor să înțeleagă acest lucru și sfidează legea, sancțiunile sunt cuprinse între 3.500 și 7.000 de lei. Oricum, patronii trebuie să fie conștienți de faptul că, în momentul în care este apelat numărul de urgență 112, mai devreme sau mai târziu cazul tot va intra și în atenția ITM-ului.

Un alt caz care este, în continuare, cercetat vizează incendiul survenit în luna octombrie 2021, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Se pare că cercetarea nu a fost finalizată, acesta fiind anchetat de inspectori din Petroșani, dar și de către o comisie de cercetare formată din trei inspectori de la Constanța și doi inspectori de la București.

Pentru cei care nu știu, în momentul producerii unui asemenea eveniment, angajatorii au obligația de a efectua propria cercetare, după care aduc dosarele de cercetare la ITM, pentru avizare. Desigur, există și situații în care unele dosare sunt refuzate, pentru că sunt constatate nişte inadvertenţe şi trebuie modificate procesele verbale. Atenție! Dacă printre victimele evenimentului se află şi lucrători ai altor angajatori, evenimentul va fi comunicat şi angajatorilor acestora de către angajatorul la care s-a produs evenimentul. Deci, accidentele sunt, mai întâi, cercetate de către comisiile societăţilor la care lucrează fiecare individ în parte. După finalizarea cercetării, dosarele de cercetare întocmite de comisia numită de către angajatori vor fi înaintate pentru verificare şi avizare la ITM, care va analiza dosarele. Ulterior, le va aviza sau în cazul în care se constată că cercetările nu au fost efectuate corespunzător, se vor dispune în scris măsuri pentru refacerea procesului verbal de cercetare şi/sau completare a dosarelor, după caz.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6487 secunde