În sfârșit! Biciclete gratuite, la Constanța. Proiectul Black Sea Bike a devenit funcțional

2247

Articole de la același autor

Începând de săptămâna aceasta, constănțenii și turiștii au la dispoziție 390 de biciclete pe care le pot folosi gratuit pentru a se plimba prin oraș și prin stațiunea Mamaia. Cu o întârziere de aproape șase ani, proiectul Black Sea Bike a fost, în sfârșit, urnit și la Constanța. În Bulgaria, el funcționează de ani de zile.


Orice turist sau localnic poate solicita, în mod gratuit, pe baza cărții de identitate, de la ghișeele de informații din cadrul agențiilor Serviciului Public de Impozite și Taxe, un card de utilizator. Ulterior, în baza acestui card, va putea să ridice o bicicletă. Cardurile pot fi luate de la Agenția fiscală nr. 1, de pe bulevardul Tomis nr. 391 – Centrul comercial Tom, de la Agenția fiscală nr. 2, de pe strada Nicolae Grindeanu nr.66, de la Agenția fiscală nr. 3 - strada Sulmona nr.22, Agenția fiscală nr. 4 - strada Badea Cârțan nr. 3, de la Agenția fiscală nr. 5 - bulevardul Alexandru Lăpușneanu nr. 116 C - City Park Mall și de la Agenția fiscală nr. 6 - bulevardul Tomis nr.112.


Bicicletele vor putea fi ridicate din mai multe stații aflate atât în oraș, cât și în stațiunea Mamaia. Este vorba despre stația Promenada, de lângă Biserica Greacă, stația Remus Opreanu, din spatele Comandamentului Forțelor Navale, stația Termele Romane, de la Poarta 1, stația Mircea cel Bătrân, din fața Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", stația Sala Sporturilor, în parc, în fața Sălii Sporturilor, stația Capitol, stația Tomis II, în parc, stația Dacia, stația Parc Tăbăcărie, din fața Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură, stația Cișmelei, stația Pescărie, stația Delfinariu, stația Oxford, stația Perla, stația Meridian, stația Castel, stația Iaki și stația Rex.


Reguli stricte
"Pentru a putea folosi echipamentul, utilizatorii trebuie să respecte mai multe condiții: trebuie să fie înregistrați în sistem și să se încadreze în intervalul orar 7.00 - 24.00, de luni până duminică, ultima închiriere fiind posibilă cu maximum două ore înainte de închiderea centrului, la ora 22. Echipamentul va putea fi ridicat și returnat de la orice stație de biciclete în regim self-service. Utilizatorul poate închiria simultan doar o bicicletă. Bicicletele pot fi utilizate doar de persoanele de peste 14 ani, două ore, indiferent de numărul de închirieri zilnice. Intervalul minim între utilizări este de 10 minute. Nu pot fi subînchiriate, folosite la curse de biciclete, pentru transportul de pasageri sau în situații de vânt puternic sau furtuni", explică Diana Sobaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța. Sistemul de bike-sharing va fi întrerupt în lunile de iarnă, cel puțin în perioada 1 decembrie - 1 martie, sau atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile.
De asemenea, aplicația CT Bike vine în sprijinul celor care folosesc echipamentul. Aceasta poate fi descărcată gratuit din Google Play și AppStore. Odată descărcată, utilizatorii vor avea acces la toate informațiile: rețeaua de stații, bicicletele disponibile sau punctele de eliberarea a cardurilor.
Toate detaliile despre acest proiect le puteti afla și accesând site-ul www.blackseabike.ro. De asemenea, utilizatorii au la dispoziție numărul de telefon cu tarif normal 0371/787.778, disponibil șapte zile din șapte, între orele 7 și 24 (robot telefonic 24:00-07:00), unde pot semnala orice problemă.


Zece milioane de lei pentru biciclete
Proiectul Black Sea Bike urmărește utilizarea bicicletei ca o alternativă la alte mijloace de transport poluante, o alternativă ecologică pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Deși a fost pornit cu foarte mare întârziere, proiectul a fost realizat cu fonduri europene. Amânările au fost cauzate de licitațiile nefinalizate pentru serviciul de mentenanță și de asigurare a funcționalității sistemului. După trei licitații ratate, în luna februarie 2019 a fost semnat, în sfârșit, contractul. Firma care va asigura mentenanța este CSV Infratech SRL, din Brașov, și, în următorii patru ani, va încasa aproape zece milioane de lei.
Potrivit contractului, firma respectivă se ocupă de reinscripționarea cartelelor de promovată, furnizarea și inscripționarea carteleoor de proximitate, serviciile de operare a sistemului central, depozitare biciclete și servicii tehnice pentru biciclete și stații. Anual, conform prevederilor contractuale, firma va încasa de Unitatea Administrativ Teritorială Constanța, suma de 2.402.815,28 de lei fără TVA. Durata contractului cadru este de patru ani, valoarea finală a contractului cadru fiind de 9.528.416,16 lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3917 secunde