În ce condiții vă puteți schimba numele

2982
3
Dacă în adolescență refuzai să ieși la întâlnire pentru că te chema Burtă Verde, acum îți poți schimba numele fie prin căsătorie, fie la cerere, pe cale administrativă, pentru a scăpa de ironii și ridiculizări.

Procedura de schimbare a numelui durează, în medie, trei luni, însă trebuie să știi că nu-l poți schimba decât în anumite situații. Dacă te trezești peste noapte că nu mai vrei să te cheme George, ci Robert, spre exemplu, nu-ți vei putea schimba niciodată numele.
Dacă unii sunt complexați de numele lor, alții nu l-ar schimba niciodată, chiar dacă se numesc Brânză, Ceapă sau Castană. Motivul pentru care nu renunță la numele ciudate este acela că le-au fost date de la naștere.
Alții, în schimb, doresc să-și schimbe atât numele de familie, cât și prenumele.
Potrivit informațiilor furnizate de Rodica Crăciun, directorul Serviciului de stare civilă din cadrul Primăriei Constanța, numele se pot schimba numai în anumite situații. "Cei care doresc schimbarea numelui trebuie să se adreseze primăriei de care aparțin. Trebuie să facă o cerere de schimbare a numelui, care mai apoi se publică în Monitorul Oficial, după care se face o copie și se depune la dosar. Solicitantul trebuie să furnizeze copii legalizate după certificatele de stare civilă, unde este cazul - consimțământul soțului, dacă-și schimbă numele de familie comun purtat în timpul căsătoriei, copie de pe decizia de aprobare a autorității tutelare, certificat fiscal, cazier judiciar și fiscal. Facem dosarul și-l trimitem spre soluționare către Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Populației", a completat Rodica Crăciun.

20 de nume și 30 de prenume schimbate în Constanța
Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 14/2003, schimbarea numelui se face în următoarele situații considerate întemeiate: numele este format din expresii indecente, ridicole, persoana a folosit permanent, în exercitarea profesiei, numele pe care dorește să îl obțină. Dacă ofițerii de stare civilă au făcut mențiuni greșite în registrele de stare civilă sau au eliberat certificate de stare civilă cu nume eronate poți solicita schimbarea numelui. La fel și dacă numele de familie sau prenumele este format din mai multe cuvinte, dacă părinții și-au schimbat numele, iar copiii solicită un nume de familie comun cu al lor, dacă soții au convenit, la căsătorie, să poarte numele de familie reunite și ambii solicită schimbarea acestuia pe cale administrativă. Dacă prenumele purtat e specific sexului opus, este un motiv întemeiat să-l schimbi.
Dacă părinții au divorțat, iar copiii încredințați spre creștere unuia dintre ei, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită numele de familie al acestuia, dacă persoana a adoptat minori și vrea ca ei să poarte alt prenume vă puteți adresa serviciului de evidență a populației.
"Noi nu am refuzat pe nimeni niciodată dacă ne-a solicitat schimbarea numelui. Procedura durează circa trei luni. De la începutul anului, au fost schimbate 20 de nume și 30 de prenume ", a precizat Rodica Crăciun.

Comentează știrea

nicu
11 august 2011
salut

as vrea sa stiu cum pot sa mi schimb si eu numele de familie ce ar trebui sa fac udne sa merg cui ma adresez :)

daniela
16 februarie 2012
buna

as vrea sa-mi schimb si eu prenumele?se poate?ce ar trebui sa fac?

Violeta
20 mai 2014
Buna Ziua

Buna ziua ,ma numesc Rusu Voicuta in acte , dar in general mi se spune Violeta , as dori sa imi schimb prenumele din Voicuta in Violeta ,se poate? Daca da ,unde ar trebui sa ma adresez,si ce sa fac? Va Multumesc din Suflet!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.895 secunde