În ce condiții puteți primi pensie anticipată

239
În ce condiții puteți primi pensie anticipată - pensieanticipata2-1634750297.jpg

Articole de la același autor

Unii cititori ne-au întrebat care sunt criteriile ce stau la baza deciziei de stabilire a pensiei anticipate. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depune de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a persoanei îndreptățite la acordarea pensiei, începând cu data îndeplinirii condițiilor de pensionare. Pensia anticipată se cuvine de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, se acordă de la data înregistrării cererii și se plătește de la data încetării calității de asigurat, după caz.

Apoi, la data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă, din oficiu, și se recalculează prin valorificarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare, după caz, a plății pensiei.

Cuantumul pensiei anticipate parțiale, în schimb, se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Ca urmare, pensia anticipată parțială se cuvine de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, se acordă de la data înregistrării cererii și se plătește de la data încetării calității de asigurat, după caz. De precizat că cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depun de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a acestuia (persoanei îndreptățite la acordarea pensiei), începând cu data îndeplinirii condițiilor de pensionare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4254 secunde