În ce condiții aveți dreptul la pensie comunitară

234
În ce condiții aveți dreptul la pensie comunitară - inceconditiisursaopenaccess-1595166049.jpg

Articole de la același autor

Persoanele care își desfășoară activitatea peste hotare își pot depune dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au domiciliul la data la care întrunesc condițiile legislative din România pentru a ieși la pensie.

De exemplu, un angajat care acum lucrează în străinătate și împlinește 65 de ani își poate depune dosar de pensionare la Pensii și la calculul pensiei se ia în considerare vechimea realizată în România și vechimea realizată într-un alt stat cu care România are încheiate convenții. Totuși, trebuie să știți că cei care au lucrat sau lucrează în străinătate vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată acolo, atunci când îndeplinesc și condițiile de pensionare din statul respectiv (vârstă, vechime minimă).

Potrivit informațiilor Casei de Pensii, în cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat 5-10 ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime și anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu contract de muncă.

La ora actuală, în România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3352 secunde