Impozitarea bacșișului se întoarce. Care este propunerea patronilor de restaurante

228
Impozitarea bacșișului se întoarce. Care este propunerea patronilor de restaurante - catselasabacsisin60tariinjurullu-1549889237.jpg

Articole recomandate

Asociația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) propune modificarea legislației privind veniturile obținute sub formă de bacșiș, solicitând ca acestea să fie evidențiate separat în bonul fiscal, însă fără a se supune cotei de TVA, a declarat, luni, Dragoș Petrescu, președintele HORA, într-o conferință de presă.

"Bacșișul nu ar trebui să se supună cotei de TVA, pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii și, ca urmare, bacșișurile oferite de clienți se distribuie angajaților de către conducerea operatorului economic", a afirmat Petrescu.

Potrivit acestuia, veniturile din bacșiș ar trebui considerate venituri din alte surse și impozitate la sursă prin aplicarea cotei de 10%.

"Operatorul economic va evidenția în contabilitate operațiunile de încasare a sumelor din bacșiș și distribuirea acestora către angajați. Ospătarul este obligat să declare bacșișul la sfârșitul anului ca venit, urmând a fi impozitat cu 10%. Va fi declarat numai de o parte și nu intră în responsabilitatea operatorilor", mai spune propunerea HORA.

Petrescu a arătat că, în România, deocamdată nu este implementată cultura bacșișului atât de puternic încât acesta să fie obligatoriu, așa ca în alte țări.

Datele HORA arată că, în lume, cultura bacșișului diferă de la o țară la alta. Există țări în care bacșișul se pune pe nota de plată, dar este cuviincios să mai lași și peste: Italia, Elveția, Columbia, Egipt, Bolivia. Există țări unde este inclus în nota de plată și nu se așteaptă nimic în plus: Argentina, Franța, Brazilia.

De asemenea, există și state în care clienții lasă între 10% și 20% din nota de plată, precum Germania, Marea Britanie, Cehia, Croația, Canada, Turcia, Grecia, Rusia, SUA.

Țările în care nu se lasă bacșiș sunt Finlanda, Danemarca, Japonia, Noua Zeelandă, China.

În Uniunea Europeană, abordarea nu este unitară. Unele țări, precum Spania, Bulgaria sau Ungaria, nu au nicio reglementare în legislație legată de acest subiect.

În Franța, bacșișul este inclus pe bon, iar sumele sunt distribuite angajaților. Sunt considerate venituri ale angajaților și taxarea se face la angajator.

În alte țări, de exemplu Germania, Italia sau Cehia, aceste sume sunt incluse fie în prețul produselor, fie pe un rând separat pe bon, ca taxă pentru servicii, cuprinsă între 10% și 15% din nota de plată. Sumele sunt venit ale companiei și sunt distribuite angajaților și astfel impozitate ca atare.

În SUA, unele state chiar au aprobat legi care să interzică bacșișul. Cele mai noi reglementări, propuse de Guvernul Trump în 2017, prevăd ca tipsul să revină angajatorului în totalitate, iar acesta să decidă împărțirea lui între staff-ul de servire și cel din bucătărie, însă poate să-l și păstreze.


sursa: www.romaniatv.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 02 Aprilie 2015
Stire din Economie : Bacșișul va fi fiscalizat
Pagina a fost generata in 0.4465 secunde