Hotelierii de la mare cer ajutor Guvernului pentru a putea supraviețui

693
Hotelierii de la mare cer ajutor Guvernului pentru a putea supraviețui - fotofondhotelieriilitoral-1584546758.jpg

Articole de la același autor

Pandemia de coronavirus afectează puternic vânzările de vacanțe pe litoralul românesc, operatorii de la malul Mării Negre, dar și agențiile de turism care vând litoralul confruntându-se deja cu un blocaj economic.



Operatorii din turism de pe litoral solicită Guvernului o serie de măsuri menite să limiteze pierderile astfel încât să poată funcționa în parametri normali în această vară, când se estimează că o mare parte dintre români se vor orienta către vacanțele interne.

Printre aceste măsuri de salvare solicitate se numără exceptarea de la plată a taxelor și a impozitului pe salarii în perioada 1 martie - 30 iunie 2020, amânarea plății impozitelor și taxelor locale a operatorilor din turism și servicii aferente primului semestru din 2020, pentru o perioadă de șase luni, fără penalizări și dobânzi, precum și prelungirea termenelor de plată privind impozitele și contribuțiile sociale de la 1 iulie la 31 decembrie. În plus, aceștia propun oferirea imediată a voucherelor de vacanță și acordarea de subvenții pentru plata salariilor.

Pandemia de coronavirus, ținută deocamdată sub control în România, afectează deja grav operatorii economici din turism și servicii, aceștia confruntându-se cu diminuarea sau chiar blocajul activității, reducerea cererii, închiderea restaurantelor, cafenelelor și barurilor, închiderea cluburilor și centrelor de agrement.

"Această situație determină scăderea masivă a încasărilor pentru următorul trimestru, cel puțin, și implicit o scădere importantă a veniturilor pentru întreaga perioadă a anului 2020. Însă, în același timp suntem nevoiți să susținem cheltuieli considerabile generate, în special, de salariile angajaților (contractele de muncă și impozitele și taxele aferente acestora), astfel că pierderile fiscale sunt inevitabile. În acest context, operatorii economici din turism se vor confrunta cu o situație de blocaj economic, care va afecta în mod grav posibilitatea de menținere în plată a resursei umane existente, a achitării impozitelor și taxelor locale, imposibilitatea achitării ratelor la credite etc.", a explicat Anca Nedea,

directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia Constanța.



Patronatele de pe litoral s-au mobilizat


Având în vedere aceste circumstanțe, toate patronatele din turism de pe litoral (Organizația Patronala Mamaia Constanta, Organizația Patronală Eforie, Patronatul "Ion Movilă" Eforie - Techirghiol, Organizația Patronală Mangalia, Organizația de Management al Destinației Turistice Mangalia și stațiuni, membre ale Federației Patronatelor din Turismul Românesc), dar și ANAT, au trimis în cursul zilei de marți, 17 martie, o adresă către Ministerul Economiei, în care propun o serie de măsuri care ar avea rolul să salveze operatorii din industria turismului și a serviciilor.

Uniunea Europeană a luat deja în discuție posibilitatea unui pachet comun de stimulare fiscală pentru a impulsiona economia și a evita o recesiune. "Italia a anunțat o serie de măsuri pentru diminuarea impactului economic, precum suspendarea obligativității plății facturilor pentru utilități, taxe și ipoteci, suspendarea ratelor la creditele imobiliare, extinderea termenelor limită pentru plata taxelor. Portugalia a adoptat o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi ale vânzărilor cu 40%, în ultimele trei luni, în comparație cu anul trecut. De asemenea, s-a luat decizia ca angajații afectați să primească două treimi din salariu, adică cel mult 1.905 euro, dintre care 70% sunt plătiți de stat, iar restul de angajatori. Soluții sunt și le așteptăm și din partea Guvernului nostru", a mai subliniat Anca Nedea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3903 secunde