Hepatita A își face de cap la Școala nr. 12. "Nu iau de la școală boala, ci vin cu ea de-acasă"

1586
Hepatita A își face de cap la Școala nr. 12.

Articole de la același autor

Nu scăpăm deloc de hepatita A! Ba, mai mult decât atât, numărul de îmbolnăviri se menține la cote alarmante, la fel ca luna anterioară, susține dr. Ana Maria Iancu, medic la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța. Cele mai multe cazuri sunt în rândul copiilor, mai ales cei care frecventează școlile sau grădinițele. 


"Suntem plini de cazuri de hepatită A. În județ este o mare problemă, pe care văd că nu o sesizează nimeni și epidemia de hepatită se tot întinde. Avem pacienți din Constanța, Babadag, Tulcea. Suntem foarte aglomerați. Problema este că trebuie făcut ceva. Dacă nu se vaccinează, oamenii ar trebui ca măcar să se spele pe mâini și să se dezinfecteze înainte de a mânca, dar mai ales imediat după ce merg la toaletă.  Niciodată nu am avut atât de multe cazuri ca acum. Pentru cei care au decis să se imunizeze împotriva acestei boli, în farmacii există acest vaccin care îi ajută, pentru că acesta nu este inclus în schema obligatorie de vaccinare, ci poate fi achiziționat numai contracost", au declarat reprezentanții SCBI. 


Mulți părinți speriați ne-au contactat și ne-au transmis că la Școala nr. 12 "B. P. Hasdeu" ar exista multe astfel de cazuri de copii bolnavi. Directorul instituției de învățământ, prof. Adelina Osca recunoaște că au mai avut săptămâna trecută patru cazuri, dar a subliniat că face dezinfecții în mod regulat. "Vorbim mereu cu cei de la Direcția de Sănătate Publică Județeană și luăm măsurile care se impun, dar acești copii nu iau de la școală boala, ci vin cu ea de acasă, pentru că mulți provin din medii defavorizante. Ajung la școală cu hepatită din mediul lor, iar acesta este și motivul pentru care am făcut adrese către SPAS, DSPJ, să facă o anchetă, să meargă la ei acasă și să vadă ce se întâmplă. Noi le asigurăm toate condițiile, dăm cu clor în fiecare pauză, verificăm dacă este săpun la băi. Și luna trecută am făcut dezinfecții, și chiar am ținut școala închisă două zile, tocmai pentru a scăpa, am făcut alte dezinfecții", ne-a declarat directorul. 


Boala este extrem de contagioasă


Precizăm că hepatita virală A este o boală contagioasă provocată de virusul hepatitei A, care se manifestă prin afectarea ficatului, cu intoxicație de scurtă durată, dar dereglări ale tractului digestiv. Boala se transmite, în general, prin intermediul mâinilor murdare, dar și al obiectelor din jurul nostru sau prin intermediul consumului de apă și al alimentelor contaminate. Vă puteți infecta consumând alimente preparate de cineva care nu și-a spălat mâinile în mod corespunzător sau le-a spălat în apă contaminată din canalizare. Rețineți, mai rar, dar se poate întâmpla, hepatita A poate fi contactată prin contacul sexual cu o persoană care are infecția, dar și injectarea de droguri folosind ace contaminate.  


Specialiștii DSPJ Constanța precizează că, în cazul copiilor, se recomandă ca aceștia să bea apă doar din surse sigure sau din sticla personală. "Sticlutele nu se împrumută, iar spălatul pe mâini după folosirea toaletei și în toate împrejurările este absolut necesar", au subliniat aceștia. 


În caz de boală, trebuie să știți că hepatita A se manifestă la 14-42 de zile de la contactul infectant, cu disconfort, oboseală, somnolență și cu o piele care se colorează în galben (icter). Treptat, dispare pofta de mâncare, apar greața, amețelile, vărsăturile, stările de rău.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2916 secunde