Hartă cu clădirile-simbol din Constanța, pentru a atrage turiști la malul mării

902
Hartă cu clădirile-simbol din Constanța, pentru a atrage turiști la malul mării - fondcladiricasamanissalianarmeni-1574715279.jpg

Articole de la același autor

Templul de rit spaniol (sefard) al comunității evreiești, Casa – palat a negustorului armean Manissalian sau imobilele turcești de pe B-dul Elisabeta, Casa Abramoglu, Osman sau Mustan Haca. Sunt doar câteva dintre imobilele reprezentative ale comunitățile etnice din Constanța, demolate înainte de 1989. Toate au fost incluse de Institutul Național al Patrimoniului într-un proiect prin care se dorește promovarea cultural-istorică a Constanței. 


Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la începutul celui de Al Doilea Război Mondial, Constanța a constituit un exemplu de conviețuire multietnică și multiculturală, bazându-se pe principiile toleranței și colaborării. "Aceste aspecte au fost puțin analizate în trecut și merită în prezent o valorificare adecvată", au arătat reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului. În acest context, reprezentanții institutului împreună cu cei ai Direcției pentru Cultură Constanța și ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au organizat o expoziție intitulată "Constanța Multietnică – promovare și valorificare turistică a patrimoniului multicultural al Constanței". Expoziția este în cadrul Muzeului de Istorie Națională, în perioada 23 noiembrie - 4 decembrie. 


În cadrul expoziției, cei interesați pot afla mai multe informații despre clădirile simbol al comunităților de la malul mării, inclusiv despre cele dispărute înainte de 1989. Comunitățile greacă, evreiască, bulgară, turco-tătară sau armenească sunt reprezentate, în expoziție, cu imagini și informații despre imobilele cele mai importante. 


Cum pot fi promovate traseele cultural-istorice
Pentru că scopul organizatorilor este de a atrage atenția autorităților, dar și agențiilor de turism și nu numai, asupra potențialului turistic pe care îl au aceste clădiri, odată cu expoziția a fost lansată și o platformă online,
 www.constantamultietnica.ro, în care este prezentată, printre altele, o hartă a tuturor acestor clădiri. "În prezent, turismul de pe litoralul românesc este axat aproape exclusiv pe zona stațiunilor, centrul istoric al orașului Constanța, care cuprinde clădiri relevante cultural și social fiind insuficient promovat și, implicit, inclus în cadrul unor circuite turistice relevante. Sperăm ca prin traseele multi-etnice documentate și scoase la lumină să reconectăm monumentele Constanței multietnice de comunitatea locală și de grupuri din ce în ce mai mari de turiști pasionați de istorie și multiculturalitate", a afirmat Dana Mihai, reprezentant al INP. 


"Sunt clădiri dispărute, demolate în anii 60 – 80, documentate din arhive. Am realizat harta, astfel încât oamenii să aibă acces la ea online. Ne-am dori să o ducem mai departe, într-o aplicație android, dar este un plan pentru viitor. Ne dorim să face trasee cultural, dar este o întreprindere anevoioasă și avem nevoie de parteneri din turism. Am lansat invitația către aceștia, sperăm să fie interesați să dezvolte alături de noi", a afirmat Dana Mihai pentru "Cuget Liber". 


Clădiri demolate înainte de 1989, cuprinse în prezentare
Astfel, în cadrul expoziției, dar și pe pagina web, comunitatea armeană este reprezentată prin Biserica "Sfânta Maria", "Casa cu lei", dar și prin Casa Nazaret (ctitorul bisericii), demolată în 1985, Casa Manissalian, ridicată pe B-dul Elisabeta, vizavi de Cazino, bombardată în Al Doilea Război Mondial, Casa Tacvor Benlian, de asemenea demolată. Comunitatea bulgară este reprezentată prin Casa Theodor Canceff, Casa Vasile Coleff, Casa Enache Hristu sau Casa A.H. Petroff, iar comunitatea evreiască prin Sinagoga Mare, aflată într-o stare avansată de degradare, Casa englezează sau Casa Alleon și Templul de rit spaniol (sefard-romaniot), care se afla pe strada Mircea cel Bătrân, dar a fost demolat în 1980. De asemenea, sunt reprezentate și comunitățile greacă – cele mai multe imobile! – italiană și turco-tătară, atât prin Geamia Hunkiar, Moscheea "Carol I", dar și prin clădirile oamenilor de vază turci, demolate între timp. 


Pe viitor se dorește și dezvoltarea platformei online, în trei limbi, română, engleză și germană. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1813 secunde