Haos la ghișeele pentru plata contribuțiilor sociale din venituri extra-salariale

3453
Haos la ghișeele pentru plata contribuțiilor sociale din venituri extra-salariale - 48b6cd9d6d46b83e2e1d9b520a665b21.jpg
Graba cu care Guvernul a impus plata contribuțiilor sociale pentru veniturile provenite din drepturi de proprietate intelectuală a declanșat un adevărat haos în instituțiile respective. Casa Județeană de Pensii, Casa Județeană de Sănătate și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost luate cu asalt, în ultimele zile, de sute de persoane silite să-și depună declarațiile de venit și să facă prima plată în baza Ordonanței 58/2010.
De altfel, astăzi este ultima zi pentru a achita, în termen legal, contribuțiile individuale la bugetul asigurărilor pentru șomaj, sănătate și pensii. Orice plată ulterioară este supusă penalităților și dobânzilor de întârziere. Asta în condițiile în care cele trei instituții, în lipsa unor reglementări și normative clare, au început să primească documentele și declarațiile de venit abia în urmă cu mai puțin de o săptămână. Și nici acum funcționarele de la ghișeu nu sunt sigure că fac ceea ce trebuie. Nu există nici măcar programele informatice în care să fie stocate toate datele. Înregistrările se fac în registrele proprii fiecărei instituții, urmând ca, ulterior, să fie centralizate și introduse într-un program computerizat național. La toată această degringoladă se mai adaugă și lipsa acută de personal din cauza bugetului redus și a posturilor blocate.

Dispoziția de plată e valabilă numai 24 de ore
În ciuda eforturilor reprezentanților instituțiilor de a micșora timpul petrecut la cozi, fiecare persoană are nevoie de cel puțin o zi întreagă pentru a-și plăti toate cele trei contribuții. "Mai așteptăm o serie de precizări de la Casa Națională de Pensii, însă primim declarațiile de asigurare ale persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale. La Serviciul de Evidență Contribuții a fost mobilizat personalul, însă afluxul de persoane este foarte mare. De aceea este coadă. Noi facem tot ce putem. Programul pentru depunerea declarațiilor este până la ora 16,30, însă la casierie, unde se încasează contribuția, este numai până la ora 14,00. Dispoziția de plată se poate ridica și în altă zi decât în cea în care s-a depus declarația, dar este valabilă numai 24 de ore", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al CJP, Kristina Mutiș.

Fără sucursale, direct la județ
Din păcate, persoanele care au încercat, în cursul zilei de ieri, să depună declarațiile la sucursalele Casei de Pensii din localitatea de domiciliu, au găsit doar o ușă încuiată. Motivul: marțea nu este program cu publicul. "Am pierdut o zi întreagă pentru a depune la timp toate hârtiile necesare. Nu se poate să fie închis marți, când miercuri, 25 august, este ultima zi în care se mai pot face declarațiile. Iar la Agenția Locală Pentru Ocuparea Forței de Muncă din Medgidia ni s-a spus că nu ne pot ajuta și că trebuie să ne prezentăm la Agenția Județeană", ne-a spus Alina C. din Medgidia.
Reprezentantul AJOFM Constanța, Gabriela Spătaru, ne-a precizat: "Ne-am organizat astfel încât timpul de așteptare să fie cât mai scurt. Angajații vor lucra și peste program, dacă este nevoie, iar pentru a scuti statul la coadă, plata se poate face direct în contul special pentru plata acestor contribuții".

"Bătaie de joc!"
Cu tot efortul instituțiilor care se regăsesc, la rândul lor, într-o situație delicată având în vedere că actul legislativ a fost făcut în pripă, iar sistemele de aplicare au multe lacune, oamenii sunt exasperați. "Este bătaie de joc. Trei cozi la Casa de Pensii, două cozi la Șomaj și două cozi la Sănătate. Ni se face rău de atâtea cozi. O să murim pe drumuri. Totul pentru a ne plăti o nenorocită de pensie, din care nu se știe cât vom mai primi, dacă o mai prindem, pentru a plăti, chipurile, Sănătatea, dar când te duci la spital te pun să îți cumperi și medicamentele și perfuziile. Bătaie de joc!", ni s-a plâns Marcel Ioan, după mai bine de trei ore de stat la coadă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 August 2010
Stire din Social : Toamna se numără șomerii
Marţi, 25 Mai 2010
Stire din Social : Pândiți de șomaj
Pagina a fost generata in 0.6026 secunde