Guvernul bagă mâna până la cot în pensiile private ale salariaților de azi

1560
1
Guvernul bagă mâna până la cot  în pensiile private ale salariaților de azi - pensii-1510849402.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu mai bine de șapte luni, un fond de pensii lansa avertismentul că guvernul a pus ochii pe banii din contribuțiile salariaților la pilonul II de pensii, adică pensia privată obligatorie. Atunci, guvernanții s-au grăbit să infirme cele transmise de șefa fondului respectiv, iar Autoritatea pentru Supraveghere Financiară i-a aplicat o amendă contravențională de 1 la sută din valoarea capitalului social, adică 750 milioane de lei. 


Astăzi, avem o Ordonanță de Urgență care atentează la fondul de pensii al salariaților și care, deși nu îi afectează în prezent, le va reduce considerabil pensiile la bătrânețe. 


Astfel, începând cu 1 iulie 2018, va crește pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei, precum și punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1 la sută la 3,75 la sută, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. 


"Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului mediu cu 20 la sută, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care Guvernul o are în vedere în perioada următoare", precizează Biroul de presă al Guvernului. 


Cu alte cuvinte, guvernanții ne spun să nu ne facem griji, deoarece către fondul de pensie privată va merge aproximativ aceeași sumă ca și până acum, considerând că de la 1 ianuarie 2018 vom beneficia de o majorare a salariului cu 20 la sută, datorată modificărilor Codului fiscal. 


Rată unică sau eșalonată
 
O parte din contribuția la asigurările sociale de stat este redirecționată către acest fond pentru a acumula bani de care să ne folosim la retragerea din activitate, suplimentar față de cei din pensia publică. În prezent, aplicat la venitul brut, procentul care se transferă în fondul privat este de 5,1 la sută. Astfel, la un salariu de aproximativ 2.200 de lei, contribuția netă actuală este în jur de 150 de lei pe lună. 


Banii strânși în contul fiecărui salariat sunt apoi reinvestiți cu prudență de fondul la care participă și suma acumulată crește permanent. La pensionare, toți banii din cont pot fi utilizați pentru plata pensiei private sau îi puteți primi într-o rată unică ori eșalonată. 


În cazul în care participantul la Pilonul II moare înainte să apuce să ceară obținerea pensiei private, pe numele moștenitorului acestuia va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit până atunci, banii fiind transferați acolo. 


"Drepturile tale pot fi influențate de decizii politice!"


În scrisoarea pe care fondul de pensii a trimis-o către beneficiarii săi în luna aprilie 2017, se luau în calcul mai multe scenarii de măsuri care ar fi afectat pensia privată obligatorie, însă toți miniștrii Muncii care s-au perindat ulterior au contrazis vehement afirmațiile echipei fondului de pensii și au condamnat inițiativa de a avertiza românii asupra acestor măsuri. 


"Cei aproape șapte milioane de participanți (n.r. - la fondul de pensie privată obligatorie) au strâns, până acum, în nouă ani de la lansarea sistemului, aproximativ șapte miliarde de euro pentru pensia lor (conform statisticilor Autorității de Supraveghere Financiară). În ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public, cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice, precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietatea asupra acestor bani", transmitea, în luna aprilie 2017, fondul de pensii în mail-ul trimis către fiecare din beneficiarii săi.


Comentează știrea

nicu
17 noiembrie 2017
pensi socialiste

Partidul socialist nu doreste ca banii de pensie sa fie in banca pe numele celui care cotizeaza. Banii trebuie sa ajunga in bugetul statului de unde apoi po fi furati usor. De la multi pentru putini.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5994 secunde