Groapă de gunoi în loc de cinema! Focarul de infecție din inima stațiunii Mamaia

1260

Articole de la același autor

O groapă de gunoi imensă. Așa a ajuns să arate fosta grădină de vară "Albatros" din stațiunea Mamaia. Au apus anii în care imensul ecran strângea turiștii la un film bun, la ceas de seară. La fel, au apus și anii în care cinematograful a fost transformat într-un club de fițe, unde petreceau, vara, toate vedetele momentului. Astăzi, a rămas un focar de infecție…

La începutul anilor 2000, grădina de vară "Albatros" din stațiunea Mamaia era considerată una dintre cele mai mari din țară, din dotarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) RomâniaFilm, cu cele peste 1.600 de locuri. E drept, nu ajunge la nivelul "Arenelor Tomis", care avea peste 2.500 de locuri, dar oferea o clipă de relaxare turiștilor din stațiune.

Anul 2008 a fost ultimul în care pe imensul ecran al cinematografului au mai rulat filme. Ba chiar, reprezentanții de atunci ai RADEF și autoritățile județene au încercat organizarea unui festival de film în cinematograful în aer liber. Nu a ieșit ce s-a dorit. De atunci, însă, grădina de vară a intrat pe un drum spre pierire.

În 2009, în locul cinematografului în aer liber a fost inaugurat un club de fițe, un local unde se încingea atmosfera, seară de seară, în timpul verii. Reprezentanții clubului "Bellagio" închiriaseră spațiul de la RADEF RomâniaFilm, iar afacerea a fost înfloritoare o vreme. În 2010, însă, în urma unui control al Inspectoratului de Construcții, s-a constatat că o parte din anexele ridicate grădinii de vară nu aveau autorizație de construcție, astfel că au fost demolate. Clubul a fost închis, firma din București care luase spațiul a renunțat la a mai face afaceri în fosta grădină de vară, iar de atunci, drumul spre declinul a ceea ce a fost cândva o mare atracție a stațiunii Mamaia a fost cert.

Groapa de gunoi, "admirată" din telegondolă

Astăzi, grădina de vară "Albatros" a ajuns o imensă groapă de gunoi care pare să se mărească de la an la an. De altfel, imaginile surprinse de redactorii "Cuget Liber" la interval de un an demonstrează cu prisosință acest aspect: maldărul de gunoaie, de canapele, mese, scaune lăsate de izbeliște, pare să crească. Oamenii străzii își găsesc refugiu în spatele zidurilor ce stau să cadă, căci deja se văd culcușurile caracteristice, iar mirosul este… "îmbietor".

Ca să nu mai menționăm faptul că respectivul focar de infecție este în imediata vecinătate a parcării supraetajate, cu opt etaje, realizate în stațiunea Mamaia din fonduri europene. Iar constănțenii sau turiștii care au curiozitatea să urce până la ultimul etaj al parcării, pentru a admira stațiunea de la înălțime, cât și cei care se plimbă cu telegondolele pot vedea groapa de gunoi în toată "splendoarea" ei!

Nu figurează pe lista clădirilor supraimpozitate

În prezent, grădina de vară figurează ca fiind administrată de RADEF RomâniaFilm, potrivit informațiilor care ne-au fost furnizate de reprezentanții Primăriei Constanța. De altfel, angajații administrației publice locale spun că au tot făcut controale la grădina de vară și au dat amenzi pentru nerespectarea obligațiilor privind îngrijirea și păstrarea curățeniei pe proprietate. În schimb, deși clădirea este într-o evidentă stare de degradare, nu a fost cuprinsă în lista celor supuse supraimpozitării cu 500% pentru lăsarea în paragină.

Care ar putea să fie explicația? Poate doar faptul că aparține domeniului privat al statului, fiind administrată de RADEF RomâniaFilm, și nu ar fi dat bine ca statul să amendeze… statul?! Totodată, se impune menționat că, din 2017, RADEF RomâniaFilm a intrat în insolvență. Inclusiv pe rolul instanțelor din Constanța sunt câteva procese în care este implicată instituția ajunsă la sapă de lemn.

O soluție pentru revigorarea RADEF și implicit a cinematografelor îmbătrânite ar fi fost atragerea de fonduri europene. Nu s-a putut, însă, căci, imediat după anii 2000, o bună parte dintre cinematografe au fost preluate de administrațiile publice locale. Demersul a fost anevoios, încurcat de hârtii și birocrație, astfel că nici preluarea nu a fost făcută ca la carte, nici RADEF nu a reușit să îndeplinească condițiile pentru a depune proiecte pentru fonduri europene.

Cât privește grădina de vară "Albatros", conform OUG 47/2011 privind reglementarea situației juridice a unor săli și grădini de spectacol cinematografic, precum și a altor imobile, acesta a rămas în administrarea RADET după emiterea respectivei ordonanțe de urgență și nu au mai putut fi încheiate protocoale între administrația locală și instituție pentru exploatare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9502 secunde