Gripa aviară, o nouă amenințare! Mai multe zone din Constanța considerate cu grad ridicat de risc

710
1
Gripa aviară, o nouă amenințare! Mai multe zone din Constanța considerate cu grad ridicat de risc - fotofondgripaaviara-1493051606.jpg

Articole de la același autor

Deși numărul îmbolnăvirilor la păsările sălbatice a scăzut în ultima perioadă, la malul mării, virusul gripei aviare continuă să reprezinte o amenințare pentru păsările de curte sau din ferme.

"Ținând cont că situația epidemiologică actuală este foarte dinamică și în continuă schimbare, sub aspectul deplasărilor sezoniere ale păsărilor migratoare, există riscul transmiterii mai departe a virusului HPAI H5N8 între exploatații în anumite zone cu context de risc ridicat. Astfel, ca urmare a instrucțiunilor transmise de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a materialului emis de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Delta Dunării, potrivit căruia județul Constanța este traversat de trei rute principale de migrație, Est Elbic, Pontic și Sarmatic, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța a realizat o listă a zonelor epidemiologice încadrate cu risc ridicat pentru HPAI", explică directorul executiv al DSV Constanța, dr. Diana Cristescu.

Zonele costiere, cele mai riscante

Conform acestei liste, municipiul Constanța și localitățile Cumpăna Agigea, Eforie, Techirghiol, Tuzla, Costinești, Mangalia, Limanu, Vama Veche sunt în zona 1 de risc. Ovidiu, Lumina, Năvodari, Mamaia, Corbu, Vadu, Istria, Nuntași și Sinoe sunt încadrate la zona 2 de risc. Ostrov, Lipnița, Aliman, Dunăreni, Rasova, Seimeni, Dunărea, Ghindărești, Topalu, Hârșova, Ciobanu, Conacu se află în zona 3, iar Medgidia, Satu-Nou, Poarta Albă, Galeșu, Murfatlar și Siminoc sunt în zona 4.

Sunt interzise târgurile și piețele de păsări

Pentru prevenirea transmiterii virusului gripal, se impun mai multe măsuri obligatorii, axate în mod deosebit pe exploatațiile care dețin păsări de curte. Toți proprietarii de animale au fost informați cu privire la aceste măsuri, dar, mai mult decât atât, sunt interzise organizările de prezentări de animale, expoziții, manifestări culturale, târguri și piețe cu profil avicol.

"Măsurile impuse vor fi menținute în corelație cu perioadele de migrațiune a păsărilor sălbatice. De asemenea, în vederea semnalării cât mai rapide a simptomelor de gripă aviară la păsările domestice și cele captive, proprietarii de păsări au obligativitatea notificării medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți concesionari și/sau DSVSA Constanța privind semnele de boală la efectivele de păsări din localitățile cu risc ridicat, în ceea ce privește o scădere semnificativă a consumului de alimente și de apă, a producției de ouă, precum și mortalitate ridicată", mai spune șeful DSV Constanța.

Au fost stinse focarele din iarnă

De cealaltă parte, la începutul lunii aprilie, au fost stinse focarele de influență aviară care au evoluat în localitatea Almalău, comuna Ostrov, la păsările domestice, precum și în Constanța, Eforie Sud, Mangalia, Vama Veche și 2 Mai, la păsările sălbatice, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare din aces-tea.

"Începând cu aceste date, se ridică toate restricțiile sanitare veterinare impuse în zonele de supraveghere și control, motiv pentru care localitățile din județul Constanța sunt declarate libere de boala influența aviară la păsările domestice și sălbatice", completează dr. Diana Cristescu. 

Comentează știrea

puiul
25 aprilie 2017
cotcodac

Gainarii cu gulere albe si costume negre in actiune.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4662 secunde