Grădinițele, luate la puricat de OPC. Neregulile găsite de inspectori dau dureri de cap părinților

531

Articole de la același autor

Că în grădinițele din Constanța sunt destul de multe neajunsuri nu mai este o noutate. Săli dotate cu ajutorul părinților, produse de curățenie achitate de asociația de părinți, rechizite cu bani strânși de la părinți, deja sunt lucruri devenite obișnuite. Și tot părinții sunt cei care plătesc pentru mâncarea micuților. Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța au verificat, zilele trecute, două unități de învățământ preșcolar din municipiu, Grădinița nr. 13 "Norocel" și Grădinița nr. 14 "Căsuța cu turta dulce", și, dincolo de problemele găsite la mobilierul vechi, au fost descoperite și nereguli la bucătărie și la meniurile celor mici.

"Așternuturile nu se spală după nicio regulă. Nu există o evidență, nu sunt verificări, iar condițiile sunt greu de imaginat. În loc de perne, stă salteaua răsucită, de aceea la picioare, copiii stau direct pe lemn. În bucătărie, am găsit condiții improprii, periculoase și cu un real pericol pentru sănătatea copiilor, meniuri insuficiente din punct de vedere caloric, fără logică, mâncare realizată în condiții precare", a declarat comisarul șef al CJPC Constanța, Horia Constantinescu. Conducerea celor două grădinițe a fost convocată, astăzi, la sediul Protecției Consumatorilor, unde se va întocmi procesul verbal și vor fi aplicate sancțiunile și măsurile stabilite de lege.

"Preparate cu praf și muște!"

În blocul alimentar au fost identificate și produse de patiserie care urmau să fie servite copiilor, cumpărate de la o patiserie din oraș, dar neînsoțite de documente. Comisarii OPC s-au deplasat și la fabrica cu pricina – Patiseria Gix, unde au constatat că produsele erau de-a dreptul periculoase pentru cei mici. A fost dispusă închiderea temporară a unității și administratorul a fost invitat, astăzi, la sediul OPC.

"Produsele sunt depozitate în condiții greu de imaginat, la temperaturi de peste 27 de grade Celsius. Ingredientele astfel depozitate stau la baza unor produse cu potențial periculos, mai ales că sunt livrate unor grădinițe. Procedurile de preparare sunt în condiții improprii, periculoase, neadăpostite de praf și muște. Cum a fost aleasă această patiserie? Nimeni nu a verificat această așa-zisă patiserie înainte ca ea să servească dulciuri copiilor. Contractul pare cu dedicație. Interesant este contractul atribuit direct respectivei societăți! Patronul patiseriei este și titularul contractului de aprovizionare cu alte alimente! Afacerile din jurul acestei povești au iz penal!", s-a arătat revoltat șeful CJPC Constanța.

Vor continua controalele

Deocamdată, nu se știe dacă micuții vor mai primi produse de la patiseria respectivă. Contractul este încă în vigoare. Numai o minune a făcut ca preșcolarii să nu se îmbolnăvească până acum de la "mâncarea" servită la grădinițe.

"Am observat că la gustări primeau niște produse ambalate și nu făcute în grădiniță. Am întrebat de ce nu le pregătesc bucătăresele, dar mi s-a spus că e mai simplu așa, că sunt produse de încredere. Din fericire, fetița mea nu prea mănâncă astfel de prăjiturele și plăcințele, așa că gustarea ajungea, de multe ori, la bunici. În rest, mâncarea părea în regulă. Mă rog, asta în măsura în care conținea și era ceea ce se afișa zilnic la grădiniță", ne-a spus o mămică de la Grădinița nr. 14.

Comisarul șef al Protecției Consumatorilor promite în continuare controale în grădinițe, astfel încât să-i determine pe managerii de unități de învățământ să asigure condiții proprii pentru hrana unor copii, să ceară sfaturile specialiștilor în elaborarea meniurilor zilnice și să respecte necesarul caloric pentru un copil.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3893 secunde