Grădinițe estivale, la Constanța și Mangalia

207
1
Grădinițe estivale,  la Constanța și Mangalia - gradiniteestivale20161jpg-1467639022.jpg
Peste 700 de copii din comunități defavorizate din întreaga țară vor beneficia de educație preșcolară, în cadrul celor 37 de grădinițe estivale lansate de Organizația "Salvați Copiii". Nevoia unui astfel de demers apare în contextul în care doar 52 la sută dintre copiii români frecventează grădinița, una dintre cauzele principale ale neparticipării fiind sărăcia.

În județul Constanța, au fost deschise două astfel de grădinițe estivale, la Constanța și la Mangalia. Grădinițele vor funcționa pe perioada verii, între 4 iulie și 2 septembrie, pentru a facilita creș-terea nivelului de pregătire pentru școală și accesul la educație primară, dar și pentru a preveni abandonul școlar pe termen lung al copiilor proveniți din medii defavorizate. 36 de cadre didactice care vor lucra direct cu cei mici au fost pregătite special pentru acest program. Până în prezent, "Salvați Copiii" a integrat peste 5.500 de copii de vârstă preșcolară și a instruit peste 1.370 de educatori care lucrează cu copii din comunități defavorizate.

"«Salvați Copiii» își dorește să ofere sprijin tuturor copiilor, pentru ca aceștia să poată porni cu șanse egale în viață. În acest sens, accesul la educație, începând cu integrarea copiilor în grădinițe, este crucial. Pentru a reduce decalajul la învățătură pentru copiii aflați în pragul excluziunii sociale, «Salvați Copiii» România este singura organizație care desfășoară, de cinci ani, inițiativa «Grădinițele estivale, parte din programul Șanse egale pentru toți copiii, într-o societate fără discriminare»", a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv "Salvați Copiii" România.

În cadrul grădinițelor estivale, sunt incluși copiii care nu au sau nu au avut posibilitatea parcurgerii etapei preșcolare, din motive socio-economice, care fie nu au fost înscriși în sistemul de învățământ, fie au fost înscriși, dar au avut o participare redusă, aflându-se astfel în risc de abandon școlar.

La sfârșitul grupelor estivale, copiii sunt înscriși în sistemul de învățământ preșcolar sau școlar, în funcție de vârstă, iar situația lor educațională este monitorizată pe tot parcursul anului școlar.

"Programul Grădinițe estivale și-a dovedit utilitatea prin evoluția și rezultatele școlare ulterioare, obținute de-a lungul întregului an școlar de către copiii participanți la program. Școala nu a fost un șoc pentru ei, iar cunoștințele, noțiunile, deprinderile pe care le aveau i-au ajutat să se adapteze mai ușor la cerințele și ritmul programei școlare", a declarat și Tanța Nanu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 31 Constanța. 

Comentează știrea

ileana
5 iulie 2016
ce inseamna

comunitati defavorizate? cei care traiesc din ajutoarele platite din taxele noastre?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.625 secunde