Grădinile de vară din Constanța, un tren pierdut, în timp de pandemie

1009

Articole de la același autor

Pandemia cu noul coronavirus a prins Constanța cu grădinile de vară, sălile de teatru și cinematografele în aer liber năpădite de buruieni, cu lacăte mari pe porți, dar cu proiecte mărețe pe hârtie. În vremuri în care posibilitățile de petrecere a timpului liber s-au mutat exclusiv afară, constănțenii nu au nici măcar o grădină de vară unde să poată merge la un spectacol sau la un film.

Restricțiile impuse răspândirea necontrolată a coronavirusului au pus pauză tuturor evenimentelor în spații închise. Teatrele și cinematografele au rămas cu ușile încuiate și probabil că vor mai sta așa o perioadă de-acum încolo. În condițiile de față, cu siguranță ne-ar fi prins bine ca măcar o grădină de vară, un cinematograf în aer liber să mai fie funcționale, la Constanța.

Din păcate, toate, dar absolut toate sunt în paragină, unele distruse iremediabil, altele cu șanse de a renaște. Nu vara aceasta, însă. Teatrul de Vară din Mamaia va intra în reparații, cel mai probabil, spre sfârșitul anului în curs. Deocamdată, vor fi reluate procedurile de licitație pentru atribuirea contractului de efectuare a lucrărilor, după ce singurul ofertant a fost respins.

"Comisia de licitații, din punctul meu de vedere, s-a mișcat cam lent și nu a analizat în timp lucrările sau poate a fost de vină pandemia, nu știu. A fost scos la licitație, s-a respins oferta unicului care și-a depus candidatura, Mobitom, am înțeles. Și acum a fost reluată procedura. Dacă totul merge bine, lucrările vor fi demarate anul acesta. Era bine, într-adevăr, ca acum în această perioadă cu restricții să fi avut un teatru de vară deschis, disponibil. Dar, chiar dacă ar fi fost finalizate licitațiile, tot nu se terminau lucrările în timp", a declarat, pentru "Cuget Liber", vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz.

Potrivit proiectului, teatrul va fi renovat complet, valoarea totală a investiției ridicându-se la peste patru milioane de lei. Totuși, arena nu va avea și copertină, deoarece realizarea ei ar fi dublat costurile. Problema va fi însă rezolvată ulterior, cel mai probabil după finalizarea lucrărilor de reabilitare.



Un proiect îngropat


Aceasta este a doua încercare de a reface Teatrul de Vară din Mamaia. În urmă cu aproape patru ani de zile, tot Consiliul Județean anunța că urma să depună proiectul "Complexul de Agrement Teatrul de Vară Mamaia", pentru care ar fi trebuit să primească 4,5 milioane de euro din fonduri europene. Planul era ca să se dea o nouă față întregului complex, inclusiv cu galeriile de artă din imediata vecinătate a teatrului. Ar fi trebuit să fie refăcute aleile din perimetrul exterior al clădirii, să fie amenajate grădini suspendate pe terasa de jur-împrejurul teatrului și de la intrarea în Complexul Perla, amenajarea de locuri de joacă, a unei zone de loisir, cu spații tip grădină, precum și a unei zone de circuit velo și agrement. Proiectul a rămas însă pe hârtie.

Teatrul Soveja, centrul cultural modern

Planuri mari sunt și pentru Teatrul Soveja, din Parcul Tăbăcărie. Tot Consiliul Județean Constanța îl administrează și pe acesta, intenția fiind de a-l transforma într-un centru cultural modern. A fost deja emis Certificatul de Urbanism pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Teatrului de Vară Soveja și urmează licitațiile pentru atribuirea lucrărilor. În prezent, clădirea este în conservare. Dar scaunele, scena, chiar și căile de acces sunt în stare avansată de degradare.

Două cinematografe, pierdute

Cât despre cinematografele în aer liber, aici situația este de-a dreptul sumbră. Grădina "Tomis" din Parcul Arheologic este proprietate privată și proprietarul nu poate fi forțat să o renoveze, ci doar cel mult să plătească impozit de cinci ori mai mare pentru că nu o îngrijește. Însă aproape nimic nu s-a schimbat până în prezent. Doar că buruienile dinăuntru au crescut mai mari. Niciun gând să redeschidă grădina. Dar poate vrea să o vândă și poate Primăria Constanța ar trebui chiar să facă o ofertă și să o cumpere, evident la prețul corect, ca să reîntregească parcul în care a investit milioane de euro.

În ce privește cinematograful "Albatros", din stațiunea Mamaia, de care probabil mulți nici măcar nu vă mai amintiți pe unde se află, este, în prezent, o groapă de gunoi. Inițial a fost transformat în club, fiind închiriat de către RADET România Film unei firme din București. Ulterior, însă, și clubul a fost închis, iar acum grădina este plină de mese, scaune distruse, gunoaie de tot felul. Nici măcar ecranul nu se mai vede de bălării.

Fonduri europene pentru Grădina de vară Mangalia

În sudul litoralului, însă, grădinile de vară au avut o soartă mai bună. În Eforie Sud, teatrul de vară a fost renovat și găzduiește, în fiecare vară, festivaluri de film și spectacole de revistă. La Mangalia, autoritățile locale au preluat Grădina de Vară "Farul" și cinematograful "Pescăruș". Prima dintre acestea va fi modernizată cu fonduri europene, laolaltă cu spațiile învecinate, pentru diverse ateliere cultural-educaționale, spațiile verzi din zonă și sistemul de iluminat ambiental.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5643 secunde