Goana după cadourile de Crăciun! Cât sunt dispuși să cheltuiască constănțenii!

266
Goana după cadourile de Crăciun! Cât sunt dispuși să cheltuiască constănțenii! - fondgoanadupajucarii2-1575831554.jpg

Articole de la același autor

Sărbătorile de iarnă se apropie, astfel că pregătirile sunt deja în toi. În special în rândul părinților, care s-au transformat în ajutoarele lui Moș Crăciun și au început "goana" după jucării, cărți de colorat, hăinuțe colorate sau gadget-uri, astfel încât tolba să fie cât mai plină. 


Crăciunul este o sărbătoare îndrăgită de români. Cei mai mulți doresc să-l petreacă în familie și să-și facă rudele și apropiații fericiți. Tocmai de aceea, pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, începe frenezia cumpărăturilor. Așa se întâmplă și la Constanța, unde, de câteva zile – mai ales având în vedere și importanța sărbătoririi Sfântului Nicolae, alt prilej pentru a face cadouri, în special celor mici! – magazinele au fost luate cu asalt. Deși unitățile comerciale și-au diversificat oferta încă din luna noiembrie, tocmai pentru a le da ocazia cumpărătorilor să achiziționeze, fără grabă, tot ce și-au plănuit, constănțenii sunt obișnuiți să se gândească la cadourile pentru Crăciun pe ultima sută de metri. "Așa se întâmplă în fiecare an. Deși noi avem ofertele disponibile încă de la sfârșitul lunii noiembrie, lumea începe cumpărăturile în jurul Sfântului Nicolae, astfel că ultimele trei săptămâni, până la Crăciun, sunt extrem de aglomerate", ne-a declarat managerul unui magazin de produse cosmetice din Constanța. 


Pe primul loc pe lista cumpărăturilor de Crăciun se află cadourile pentru copii, iar oferta este pentru toate buzunarele. De la cărți de colorat cu prețuri între 3 și 15 lei, jocuri educative cu prețuri între 20 și 50 de lei (de genul "să învățăm să numărăm", "să învățăm alfabetul"), puzzle-uri cu prețuri între 4 și 25 de lei, până la păpuși uriașe – între 100 și 150 de lei sau seturi pentru micii constructori – aproximativ 200 de lei, trenulețe electrice (cu prețuri între 60 și 150 de lei), ajutoarele lui Moș Crăciun găsesc tot ce le poftește inima. Oferta este completată de fel de fel de jucării tematice – Moș Crăciuni în miniatură, care fac giumbușlucuri, care costă între 29 și 45 de lei, alții din ipsos, meniți să înfrumusețeze casele, cu prețuri între 40 și 150 de lei, pături, prosoape sau bluzițe cu motive de iarnă, la prețuri între 50 și 100 de lei. 


De menționat că, de sărbătorile de iarnă, constănțenii își deschid punga și sunt dispuși să cheltuiască chiar și peste posibilitățile financiare. De exemplu, Mădălina este mămica a doi copii, de 4 și respectiv 11 ani și atât ea cât și soțul ei câștigă salariul minim pe economie. "Nu o ducem prea bine cu banii, dar este Crăciunul și Moș Crăciun trebuie să vină cu tolba plină. Am pregătit în jur de 400 de lei pentru cadouri. Cea mai mare parte dintre cumpărături sunt pentru copii, ba o păpușă mai deosebită, un set de mașinuțe și niște puzzle-uri. În general, cam ce merită să cumperi costă în jur de 50 de lei jucăria. Ce mai rămâne, mai luăm câte ceva pentru nași și pentru părinți", mărturisește constănțeanca. 


Iar pentru ca frenezia cumpărăturilor să fie completă, constănțenii spun că nu petrec atât de mult timp în magazine, în căutarea cadourilor perfecte, cât așteaptă la cozi la casele de marcat.


560 de lei cheltuiți, în medie, pe cadouri 
Potrivit unui studiu realizat de GiftShare, românii cheltuie pe cadouri, de sărbătorile de iarnă, în jur de 560 de lei. Cele mai dorite daruri sunt, în general, electronicele și îmbrăcămintea, au răspuns 45% dintre respondenți, urmate de bani – 35% și bijuterii – 32%. 


Campanie de prevenire: bateriile de tip pastilă, periculoase pentru copii!
În preajma sărbătorilor de iarnă, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului desfășoară o campanie de conștientizare privind riscurile pentru copii a bateriilor de tip pastilă. "Știți câte obiecte din casă au baterii de tip pastilă? Dacă verificați, veți fi surprins. De forma unei pilule sau a unei monede mici, ele sunt folosite în telecomenzi, jocuri, jucării, termometre, felicitări muzicale etc. La unele dintre aceste dispozitive, compartimentul în care se află bateriile poate fi deschis cu ușurință, ceea ce poate fi riscant pentru copii. Pericolele sunt reale! Sănătatea și chiar viața copiilor ar putea fi în joc.
 Atunci când este înghițită, bateria de tip pastilă intră în contact cu saliva. Reacția chimică rezultată poate provoca arsuri interne și duce la leziuni grave, ba chiar la deces. Cele mai periculoase în acest sens sunt bateriile de tip pastilă cu litiu-ion. De obicei, simptomele nu apar imediat după înghițirea bateriei. Când apar, poate fi vorba despre senzația de sufocare, durere în piept, tuse, respirație zgomotoasă, sângerări nazale sau intestinale, febră. 


Dacă suspectați că un copil a înghițit o baterie de tip pastilă, duceți-l imediat la Urgențe", au transmis reprezentanții ANPC.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5138 secunde