Galerie FOTO. Cum se va transforma zona istorică a Constanței: clădiri renovate, târguri și zgârie nori

3876
10

Articole de la același autor

r Noul PUZ al zonei istorice va reglementa atât modificările urbanistice, cât și tipurile de activități ce se vor desfășura aici

Lăsată ani de zile într-o nepăsare totală, zona istorică a Constanței a supraviețuit numai datorită prestigiului și clădirilor care se regăsesc în această zonă căutată de turiști. Reabilitarea din ultimele luni a venit aproape în ultimul moment, dar a reușit să schimbe fața ponosită a Peninsulei. Cu un foarte mare potențial turistic, dar și rezidențial, zona istorică are nevoie însă de un plan foarte clar de dezvoltare pentru următorii ani.

Primăria Constanța a realizat deja un Plan Urbanistic Zonal pentru Peninsulă, care a și fost supus dezbaterii în anul 2013. Au fost atunci multe voci care au combătut planurile de a ridica blocuri turn pe faleză. Între timp, PUZ-ul a fost blocat de autoritățile locale, pe fondul reabilitărilor realizate și se pare că va mai suferi modificări. "Propunerea respectivă a fost supusă dezbaterilor, dar, evident, el nu era într-o formă finală. Noi ținem cont de toate argumentele care sunt clare. De aceea, nu am grăbit lucrurile, pentru că nimeni nu se aștepta la un asemenea impact al proiectelor făcute de noi", a declarat, pentru "Cuget Liber", viceprimarul Decebal Făgădău, care a inițiat programele de reabilitare cu fonduri europene derulate, în prezent, în Peninsulă.

"Vom reglementa chiar și tipul de muzică ce se va cânta în piață!"

Potrivit acestuia, zona istorică trebuie să aibă o dezvoltare unitară, atât în ce privește imobilele vechi, cât și activitățile economice, culturale și de petrecere a timpului liber. "Nu vreau ca prin noul PUZ noi să cuprindem doar modificările din punct de vedere urban, ci să prevedem și modul de viață din această zonă. De exemplu, pe strada Titulescu va fi prevăzut concret că vor exista cinci puncte de vânzare, un anticar, unul pentru suveniruri, altul pentru produse handmade, altul pentru fotografii și așa mai departe. Vreau să vin din start și să reglez toate aceste lucruri. Vom reglementa chiar și tipul de muzică ce se va cânta în piață", a mai adăugat Decebal Făgădău.

Târg de flori și târg de colecționari, în Piața Ovidiu

În ce privește modificările urbanistice, acestea vor viza și reabilitările imobilelor de importanță istorică, care, în prezent, sunt lăsate în paragină sau în conservare. "În prezent, s-a înmulțit numărul solicitărilor celor care doresc să investească în restaurarea și reconfigurarea imobilelor existente. De exemplu, Casa Zambaccian tocmai și-a schimbat proprietarul, iar noul proprietar vrea să o refacă. La fel și Vila Șuțu, care urmează să fie restaurată", a explicat viceprimarul Constanței. Acesta ne-a mai spus că toate solicitările trebuie incluse în noul PUZ. "Vrem ca, de exemplu, patru week-end-uri pe an să avem în Piața Ovidiu, un târg de flori sau Târgul colecționarilor. PUZ-ul trebuie să reglementeze toate aceste activități, dar și ce este interzis sau ce necesită autorizație", a completat Decebal Făgădău.

Turnuri de 30 de etaje, pe faleză

Vechiul PUZ prevedea ridicarea de clădiri înalte, atât de apartamente, cât și de hoteluri. "Analiza situației actuale a pus în evidența existența unor elemente de reper la nivelul siluetei Peninsulei, care marchează două din cele patru colțuri ale zonei, clădirea Camerei de comerț și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel, respectiv centrul acesteia, clădirea Muzeului de Istorie și Arheologie și minaretul Moscheii din Piața Ovidiu. Se propune completarea sistemului de repere cu patru accente înalte de maxim P+30", se arăta în vechiul PUZ.

Cei patru giganți ar fi trebuit să fie amplasați astfel: doi la intersecția str. Traian cu Bd. Tomis, în vecinătatea sediului nou al Palatului Justiției, unul pe strada Remus Opreanu, "în vecinătatea hotelului Palace și a Comandamentului Marinei Militare, lângă hotelul neterminat, propus ca și accent vertical în PUZ-ul precedent", iar al patrulea "la baza versantului spre plajă, un pic mai la nord de strada Aristide Karatzali". "Aceste accente vor fi secondate de o serie de clădiri turn, amplasate în zona plajei Modern. Se va marca astfel conturul Peninsulei și la nivelul cadrului construit, în perspectivele ce se deschid asupra zonei", se mai arată în document.

Comentează știrea

bebe
27 octombrie 2014
sunt alegeri !

Ni se spune orice, numai sa iasă cine trebuie. Promisiuni electorale si atât. Pe fata au condiționat totul, pana si subvenția la căldură. Totul depinde daca iese diavolul roșu. Asta e amenințare, șantaj si manipulare. Da Doamne sa nu iasă ciuma roșie la prezidențiale !!!!!!!!!! Aștept să-mi blocați iar IP-ul, ca sa îngrădiți si libertatea la exprimare, daca nu avem aceleași opinii, ca va pricepeți la cenzura !

sever
27 octombrie 2014
bezna edililor

cand am citit titlul articolului am fost aproape fericit, dar avansand in lectura constat ca totul se margineste la a bate apa in piua, bla, bla, bla si "se pare". se vorbeste de o eventuala renovare a doua cladiri marginase si de ,culmea, niste expo de flori odata pe an. reglementarea muzicii, halucinant. nimic despre cele 70% din imobile in stare de ruina .un discurs tipic comunist cu o sa facem, dar ce ,cand si cum nu se stie. domnul vice primar si toata gasca ar trebui sa stie ca in lumea civilizata din vest la care ne uitam si ne minunam, o proprietate se confisca de primarie daca este neintretinuta sau abandonata timp de 5 ani. incapabilii din primarie arunca un zvon de 2,3 ori pe an cu acelasi subiect pentru a calma spiritele si a prosti prostimea (pneonasm voit). de 10 ani constantenii sunt prostiti cu reabilitarea cozinoului . nimic. adevarat ca acum avem o faleza reabilitata cu banci sa putem sa privim in liniste ruina . casa cu lei ,o alta capodopera de arhitectura, apartine azi(nu se stie prin ce mister) celui mai bogat om din oras. este aproape o ruina iar acest proprietar care o poseda nu intreprinde nimic pt conservare. o fi avand el bani dar trebuie sa fi total neavizat sa ai o astfel de bijuterie si sa o lasi in ruina. si asa cam toata peninsula.

europeanu
27 octombrie 2014
puzul banditilor care capuseaza Constanta mea

daca vreti sa vedeti cum a lucrat abc val in piata Ovidiu,dupa ce i-a dat spaga groasa hotului de mazare va rog sa o luati in plimbare prin spatele parcarii pe care era hotelul Victoria.Uitandu-te pe valea inspre portul Tomis,in afara de gunoaiele nelipsite din tot orasul secaturii de mazare,veti observa si tone de moluz ramase din asa-zisa renovare a pietei.Iar fraierilor le trebuie muzica.Sictir hotilor mincinosi !

Mine
27 octombrie 2014
Reglementari ...

Citez din spusele domnului viceprimar : "Vom reglementa chiar și tipul de muzică ce se va cânta în piață", Alo ! Domnu ' , e ridicol ce afirmati , poate atzi vrut sa spuneti volumul . Oricum , va multumesc , am ras cu lacrimi ..... Si ruinele ? Hahahahahaha .

mielutu
27 octombrie 2014
terminus

MR. MAZARE USCATA, ca sa nu o mai lungim, sa o spunem scurt: tu esti terminat cu sau fara Ponta. fara ptca dosarele merg inainte,cu ptca ala jigodie cum este stie ca daca ar ajunge la Cotroceni trebuie sa se dezbare de oameni de genul tau daca vrea sa fie luat in serios de Europa. deci esti la sfarsitul drumului tau cu gropi si noroi .

ath
27 octombrie 2014
Decebal,fiul lui Ramses

Ramses,primul faraon al Constantei,a domnit de la anul 1 pana la anul 14(anul 14 pe stil nou,corespunde cu anul 2014 pe stil vechi).Istoria Tomisului incepe cu Ramses Demolatorul si se termina cu Decebal Investitorul.De la taticul lui,Decebal a mostenit finetea limbajului.Pe intelesul nostru,limbajul lui Decebal este un limbaj de smecher menit sa ne impresioneze.De exemplu,centrul istoric are o SILUETA marcata de "existenta unor ELEMENTE DE REPER". Inteleg ca Peninsula are o silueta istorica cu repere marcante.(..!!!!.) Primul REPER al SILUETEI este Camera de comert.Camera de comert este un reper pentru ca are "flux financiar" de la dezvoltatori.Catedrala,Muzeul de Arheologie si minaretul sunt alte trei SILUETE marcate de FLUXURI istorice sau religioase.Decebal fiul lui Ramses propune "completarea SISTEMULUI DE REPERE CU PASTRU ACCENTE INALTE".Nu va speriati.Pe limba faraonilor ACCENTELE VERTICALE sunt un fel de piramide cu 30 de etaje.ACCENTELE istorice "vor fi secondate" de o serie de ACCENTE moderne din otel si sticla amplasate in zona Modern.Documentul lui Decebal are un accent de cocalar.Pentru asa viziune inteleapta,domnul Decebal primeste din partea mea o "parabola mai din popor.Asa-mi zicea tata cand faceam cate o prostie" (Mazare,catrenul 666)..........Salvati Constanta ! Salvati centrul istoric ! Salvati Tomisul milenar ! Arhitectii si arheologii,daca au nevoie de noi,rog sa ne invite la o "plimbare" pasnica in parcul Primariei Constanta.A venit vremea sa ne spunem cuvantul.

gogu
27 octombrie 2014
prosteala

sa inteleg ca, dupa ce santierul pentru reabilitarea unor stradute si trotuare a paralizat peninsula 3 ani, ridicarea "zgarie-norilor" si a ceea ce promite fagadau va dura 15 ani de suferinta si mizerie in zona. dupa care se va mai lucra pt inca 3 ani pt reabilitarea strazilor si trotuarelor ca, deh, pana la finalizarea lucrarilor se vor degrada.

Relu
27 octombrie 2014
Cele mai sigure locuri de munca!

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Zizi
27 octombrie 2014
Vrajeala

Bai Relu(sau ce nume iti vei da) mesajului asta al tau, prin care iti faci reclama in mod abuziv, si pe care il ai scris undeva si ii dai doar copy/paste, ti-l voi contra oridecateori ai sa-mi dau ocazia. Si eu pe al meu il am scris undeva. Si eu ii dau copy/paste ca si tine. MESAJ CATRE CONSTANTENI: OAMENI BUNI, NU VA LUATI DUPA MESAJ. E O MINCIUNA CARE ASCUNDE MULTE ESCROCHERII. DACA AR FI O FIRMA SERIOASA, AR ALEGE ALT MOD DE A FACE RECLAMA. SE BAZEAZA PE DISPERAREA OAMENILOR SARACI DE A AVEA O VIATA MAI BUNA. GANDITI-VA DE 10 ORI INAINTE DE A DA CURS UNEI ASTFEL DE OFERTE. AVEA O VIATA MAI BUNA. GANDITI-VA DE 10 ORI INAINTE DE A DA CURS UNEI ASTFEL DE OFERTE.

Răspuns la: Cele mai sigure locuri de munca!
Adăugat de : Relu, 27 octombrie 2014
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au...
Ionuț
31 octombrie 2014
Arhitecții

Dar renumitul Ordin al Arhitectilor, ce a făcut pana acum pentru Constanta? Aveau tot dreptul si obligația sa ia atitudine atatia ani? Sa mobilizeze oamenii si companiile pentru un lucru simplu " Protejați obiectivele culturale si istorice ale orașului"

Răspuns la: Decebal,fiul lui Ramses
Adăugat de : ath, 27 octombrie 2014
Ramses,primul faraon al Constantei,a domnit de la anul 1 pana la anul 14(anul 14 pe stil nou,corespunde cu anul 2014 pe stil vechi).Istoria Tomisului...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
Stire din Eveniment : Radu Mazăre acuză: "Sunt o victimă"
Pagina a fost generata in 0.5885 secunde