Furia albă a făcut ravagii. Drumuri închise, maşini blocate şi localităţi fără apă sau curent

328

Articole de la același autor

Primul episod de iarnă grea din acest an a lovit judeţul Constanţa miercuri, încă de la primele ore ale dimineţii. După precipitaţiile mixte din timpul nopţii, pe măsură ce temperaturile au scăzut şi vântul s-a înteţit, meteorologii au fost nevoiţi să emită cod portocaliu de ninsori puternice şi viscol pentru toată zona Dobrogei şi litoralului. Pe rând, apoi, au cedat reţelele de înaltă tensiune, şoselele s-au blocat, pentru ca, după-amiază, autorităţile să ia măsura închiderii tuturor drumurilor judeţene şi a celor naţionale, cu excepţia DN 39 şi A2.

Vremea rea, anunţată de meteorologi încă de la începutul acestei săptămâni, a creat multe probleme, în cursul zilei de ieri, în judeţul Constanţa. În ciuda pregătirilor, intervenţiile drumarilor au fost zădărnicite de viscolul puternic. Sute de maşini au rămas blocate în nămeţi, altele au făcut cale întoarsă. Pe rând, drumurile naţionale din vestul şi nordul judeţului au fost închise, după ce mai multe maşini de mare tonaj au derapat şi a fost nevoie de intervenţia utilajelor grele pentru a le repune pe şosea. Coloanele formate de maşini s-au întins pe kilometri întregi.



În jurul prânzului, poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Rurală Cogealac – Postul de Poliţie Corbu, au găsit, pe DN22, un autoturism care nu putea înainta din cauza stratului mare de zăpadă. Şoferul le-a spus că încearcă să ajungă cu soţia sa, care este însărcinată şi are contracţii, la Spitalul Judeţean Constanţa. După stabilirea unui traseu mai uşor de parcurs, pe DJ226, şi a solicitării unui utilaj de deszăpezire, poliţiştii au transportat-o pe femeie, cu autospeciala din dotare, până la intrarea în localitatea Corbu, acolo unde un echipaj al Ambulanţei a preluat-o şi a dus-o la spital, în Constanţa.



Rafalele care au atins chiar şi 80 km pe oră au afectat liniile de înaltă tensiune şi au lăsat fără curent electric zeci de localităţi. Mai multe echipe E-Distribuţie Dobrogea şi ale contractorilor săi au ajuns în zonele cu probleme, însă chiar şi deplasarea şi intervenţiile acestora au fost îngreunate de condiţiile meteo deosebite. La căderea serii, erau nealimentate 17 linii electrice de medie tensiune, fiind afectate total sau parţial localităţile 23 August, Cernavodă, Ciocârlia, Corbu, Costineşti, Istria, Lipniţa, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Năvodari, Negru Vodă, Nicolae Bălcescu, Oltina, Pantelimon, Săcele, Târguşor, Topraisar, Valu lui Traian, iar, în municipiile Mangalia şi Constanţa, se înregistrau deranjamente colective.



Sms Ro Alert către populaţie


Şi drumarii s-au aflat în dificultate, atât din cauza vremii, cât şi din cauza indisciplinei participanţilor la trafic. Echipele Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa s-au văzut nevoiţi să facă apel la şoferi să respecte indicaţiile autorităţilor şi să nu încurce acţiunile de deszăpezire ale utilajelor. De altfel, ulterior, condiţiile meteo au determinat închiderea tuturor drumurilor naţionale din judeţul Constanţa, cu excepţia DN 29 şi a autostrăzilor A2 şi A4, iar ISU Dobrogea a emis chiar o avertizare Ro Alert, ca locuitorii să nu părărească localitatea.



Chiar şi aşa, la ieşirile din municipiul Constanţa, au fost formate cozi uriaşe de maşini ale celor care au domiciliul în localităţile învecinate şi doreau să ajungă acasă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9701 secunde