Frumusețile ascunse ale Dobrogei: păduri și peșteri pline de legende și plaje neștiute

Miercuri, 31 Mai 2017
15959
Zilele libere de 1 Iunie și Rusalii sunt un prilej numai bun pentru mulți dintre noi să ne relaxăm și să ne umplem plămânii de aer curat și sufletul de frumusețe. Așa că, dacă vreți să fugiți de aglomerația de pe litoral și din oraș, puteți să vă refugiați în natură, mai ales că Dobrogea oferă zone minunate, unde singurele lucruri care se aud sunt ciri-pitul păsărelelor și zumzetul insectelor. Iar primăvara este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri, când natura renaște la viață, firul ierbii este încă verde, înainte să fie pârjolit de arșița de la vară.

Canaraua Fetii, Pădurea Dumbrăveni, Cheile Dobrogei, Canaralele Dunării de la Hârșova, Histria și Pădurea Babadag sunt doar câteva din zonele unde merită să faceți o ieșire în această minivacanță. Fiecare dintre ele se află în arii protejate ale Dobrogei, unde biodiversitatea este la ea acasă, și care ascund secrete și legende de puțini știute.

Aria protejată Canaraua Fetii se află la aproximativ 100 de km de Constanța, lângă orașul Băneasa, într-o zonă deluroasă. Ele-mentul unic al zonei este dat de legendele, poveștile și întâmplările care înconjoară locul. Legenda spune că în grotele de la Canara își ascundeau românii din zonă fetele, de frica turcilor. Aceștia ar fi descoperit până la urmă ascunzătorile și mai multe fete s-au aruncat de pe stânci, plătindu-și cu viața onoarea pe care și-au păstrat-o nepătată. De atunci, locului i se spune Canaraua Fetii. Sătenii nu știau însă că acolo fusese în trecut o mănăstire, din secolul al patrulea până în secolul al VI-lea și din secolul al nouălea până în secolul al zecelea. Toate acestea aveau să fie descoperite mult mai târziu, în anul 1981, când un țăran din comuna Cerchezu a chemat autoritățile și istoricii din Constanța să cerceteze câteva încăperi scobite în peretele de calcar cochilifer în dealurile din zonă. Așa a fost descoperită Canaraua Fetii, un întreg complex rupestru, asemănător celui de cretă de la Basarabi.

Stejari seculari și fluturi delicați

La începutul traseului vă va întâmpina stejarul brumăriu ce a atins veritabila vârstă de 100 de ani. Veți găsi pe drum cinci panouri interactive care să vă îndrume și să vă informeze atât despre traseu, cât și despre bătrânul stejar și celelalte viețuitoare, despre versanții văii și despre Peștera Fetii și misterele sale. Printre coroanele bogate ale stejarilor, se ascund peste 1.200 de specii de fluturași multicolori, fiind zona cu cea mai mare diversitate de astfel de mici vietăți din România. Mulți dintre aceștia îi veți putea cunoaște când ajungeți într-o mică poieniță unde razele soarelui pătrund prin coronament. În pădurea de la Canaraua Fetii trăiesc și mamifere, cum ar fi căpriorul, mistrețul, veverița, dar și renumitul cerb carpatin. Mai puteți întâlni teștoase, dar și broscuțe de baltă.

Munții de calcar și liniștea de la Mănăstirea Casian

La Cheile Dobrogei aveți la dispoziție două trasee turistice, zona având foarte multe de oferit vizitatorilor. Cheile s-au format de-a lungul albiilor afluenților râului Casimcea, în podișul cu același nume, și sunt cunoscute prin formele neobișnuite ale lespezilor de calcare vechi de 180 de milioane de ani. Turiștii care merg în zonă pot admira peșteri, exemplare de faună și floră rare, stejari pitici și multe altele.

Și dacă tot ați ajuns în zonă, în mijlocul pustietății, există un loc unde cerul este mai aproape de pământ, o adevărată împărăție a calcarelor, unde odinioară nu erau decât recifuri coraliene în Marea Tetis. Acesta este locul unde acum mai bine de zece secole monahii se retrăgeau pentru a fi mai aproape de Dumnezeu și pentru a propovădui creștinismul. Din 2007 pe aceste locuri a fost ridicată Mănăstirea "Sf. Ioan Casian", unde anual vin aproape zece mii de turiști curioși să afle povestea celor care au pus bazele creștinismului. Aici vă puteți curăța sufletul, dar și puteți să vă întâlniți cu istoria acestei regiuni de mii de ani.

Zona impresionează prin platourile de calcar masive, pe care le puteți descoperi pe drumul spre Peștera "Sf. Casian". O mărturie a faptului că Dobrogea s-a aflat odată pe fundul mării sunt munții de calcar din zonă.

Izvorul binecuvântat de la Mănăstirea Crucea

Un alt traseu tematic ce nu trebuie ratat e cel de la Dealul lui Allah, cel mai înalt punct al județului Constanța, cu o altitudine de 204 metri. Traseul, ce măsoară trei kilometri, face parte din aria protejată Allah Bair, unde biodiversitatea este la ea acasă. În apropiere este și Mănăstirea Crucea, unde curge un izvor despre care se spune că este binecuvântat. Una din legendele locului ne dezvăluie că, în urmă cu mult timp, un orb a trecut prin zonă și, însetat, s-a aplecat asupra apei, din care a băut, apoi și-a trecut palmele prin izvor, după care și-a spălat fața. Miracolul s-a produs și omul și-a recăpătat vederea.

Și dacă tot v-am stârnit curiozitatea, mai puteți prelungi plimbarea până la Cetatea Histria, prima colonie greacă de pe țărmul de vest al Mării Negre, amplasată pe malul Lacului Sinoe. Cunoscută ca fiind cel mai mare oraș antic de pe teritoriul țării noastre, cetatea a fost construită în secolul al VII-lea înainte de Hristos și orice vizită aici este o lecție de istorie.

Misterele din Peștera Limanu

Iar dacă ajungeți în apropiere de Mangalia, în drum spre Vama Veche, abateți-vă puțin din drum și opriți-vă la Peștera Limanu. Un adevărat oraș subteran, cu numeroase galerii, peștera este considerată cea mai mare din Dobrogea. Atenție, însă, sunt legende care spun că mulți dintre vizitatorii care s-au aventurat în galeriile îndepărtate nu s-ar mai fi întors.

Ceva mai în interiorul județului, în apropiere de localitatea Ostrov, este Complexul monahal de la Dervent, unde vă puteți reculege, înainte de a porni spre locul unde a locuit Sfântul Andrei. La Mănăstirea Dervent se spune că se înfăptuiesc miracole și oamenii își găsesc liniștea și răspunsul la zbuciumul sufletesc.

În apropiere se află Peștera Sfântului Apostol Andrei, patronul spiritual al românilor, despre care se spune că a adus creștinismul pe meleagurile noastre. Acatiste, iconițe, cruciulițe și alte obiecte religioase sunt depuse de credincioși în scobiturile din pereții peșterii. Iar oamenii locului spun că aici s-au înfăptuit multe minuni.

Marea, printre holdele de grâu verde

Dacă totuși vreți să vă bucurați și de susurul valurilor mării și strigătele pescărușilor, o alegere înțeleaptă este plaja din Tuzla. Chiar dacă ajungeți mai greu acolo, drumul este croit printre holdele de grâu verde, cu marea albastră la orizont. Odată ajunși pe plajă, cu siguranță veți observa culoarea turcoaz a apei și liniștea pe care nu mai găsești în multe locuri pe litoral. Aici puteți savura minunatul borș de hamsii și o farfurie uriașă cu barbuni aurii și stavrizi proaspăt prăjiți chiar de către pescarii ce l-au adus din adâncuri.

Pagina a fost generata in 0.4647 secunde