Forumul Regional al Apei. Finanțări de la Guvern pentru proiecte de alimentare cu apă și canalizare

267
1

Articole de la același autor

În perioada 15 - 17 mai 2017, Asociația Română a Apei și Patronatul Apei organizează la București un complex de manifestări reunite în cadrul Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est. 


Președintele Asociației Române a Apei, Felix Stroe, a fost cel care a deschis în mod oficial lucrările Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est, iar în discursul său a amintit despre importanța serviciilor de alimentare cu apă, dar și despre eforturile făcute de asociație pentru promovarea acestor servicii. "Serviciile de alimentare cu apă și canalizare sunt de o importanță vitală pentru asigurarea calității vieții în toate formele ei. Schimbările din ultimii ani și activitatea Asociației Române a Apei au deter-minat autoritățile publice să intensifice și să acorde atenția cuvenită acestui sector", a subliniat Felix Stroe.


Despre activitatea ARA și eforturile depuse pentru alinierea legislației române la cerințele internaționale a vorbit și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. "Am urmărit activitatea ARA pe plan național și internațional și nu pot decât să felicit această organizație pentru rezultatele obținute ca urmare a conlucrării, fie că vorbim despre operatori sau parteneri externi. Și noi, ca și ARA, avem un singur obiectiv - de a dezvolta infrastructura, pentru a face viața mai bună fiecărui cetățean. Munca dumneavoastră este un indicator al gradului de civilizație al populației. Schimburile de experiență și workshop-urile din cadrul acestei manifestări aduc un plus de valoare acestui domeniu, care se simte la nivelul beneficiarilor. Pentru 2014 - 2020, pentru Programul Operațional Investiții Mari (POIM) sunt alocate trei miliarde de euro pentru infrastructura de apă, iar de aceste finanțări nu depinde doar dezvoltarea operatorilor și creșterea calității serviciilor, dar și agenții economici care asigură forță de muncă și materialul necesar implementării acestor proiecte", a transmis ministrul Rovana Plumb.


6 miliarde de euro


Până la acest moment, au fost depuse pe POIM 43 de proiecte de finanțare, în valoare totală de 6 miliarde de euro, din care 29 sunt proiecte începute pe alte programe europene, dar, din diferite motive, nu au fost finalizate. Ministerul Fondurilor Europene a acceptat pregătirea unui număr mai mare de proiecte, pentru a nu ne regăsi în situația anilor trecuți, când, în urma analizei și a studiilor de fezabilitate, valoarea atrasă prin programe a fost mai mică decât a pus la dispoziție Uniunea Europeană. Mai mult, Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o Ordo-nanță privind suportarea, de la bugetul de stat, a cofinanțării proiectelor fazate din exercițiul bugetar 2007 - 2013, proiecte care nu au putut fi realizate din cauze neimputabile operatorilor.


Invitat special al organizatorilor, Exce-lența Sa Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, a subliniat importanța vitală a apei și progresele făcute de țara sa în detecția pierderilor de apă. La deschiderea oficială a Forumului Apei, au mai fost prezenți Excelența Sa Stella Ronner-Grubaèiæ, ambasadorul Olandei la București, Diane D‘Arras, președintele Asociației Internaționale a Apei, Ion Câmpeanu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Laszlo Borbely, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului ministru.


În cadrul Forumului Apei, se vor desfășura mai multe sesiuni de lucru, expoziții și seminarii, printre care și EXPOAPA - expoziția de echipamente și tehnologii specializate pentru sectorul apei, la care participă și compania RAJA Constanța.


Forumul Regional al Apei Dunăre - Europa de Est 2017 se adresează tuturor profesioniștilor din sectorul apei, începând cu specialiștii din cadrul operatorilor de servicii de alimentare cu apă și de canalizare - epurare, continuând cu autoritățile publice centrale și locale, cu consultanții, cu mediul academic și de cercetare, cu producătorii și distribuitorii de soluții specializate și, totodată, cu publicul larg care manifestă interes față de evoluția performanțelor manageriale și tehnice din sectorul apei.


Comentează știrea

un dunarean
16 mai 2017
...asa conducere, asa apa!

Daca aceste personaje au ajuns sa conduca organizatii de asemenea importanta, atunci sa nu ne mai mire calitatea apei Dunarii. Doamne, ce comedie vedem.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.633 secunde