Focar de gripă aviară. Târgurile de păsări vii, interzise

909
Focar de gripă aviară. Târgurile de păsări vii, interzise - expozitiepasari5-1620489164.jpg

Articole de la același autor



În contextul apariției unei situații epidemiologice veterinare, generată de răspândirea virusului influenței aviare (gripa aviară), subtipul H5N8, la păsările dintr-o exploatare avicolă comercială din județul Mureș, localitatea Ungheni, CNSU, prin Centrul Național de Combatere a Boilor, a transmis în toate județele că, începând de astăzi, 8 mai a.c., se dispun următoarele măsuri:
- se suspendă organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile, în toate localitățile din țară;
- se suspendă activitățile comericale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe teritoriul României, pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.


De asemenea, prin dispoziția comună a secretarului de stat MAI, chestor general de poliție Bogdan Despescu și a șefului DSU, dr. Raed Arafat, au fost decise, printre altele, următoarele:
- inspectoratele de poliție, jandarmerie și pentru situații de urgență vor acționa cu dispozitive instituite pentru prevenirea/gestionarea corespunzătoare a situațiilor de risc. De asemenea, desfășoară, alături de personalul din cadrul ANSVSA, activități de verificare, în trafic, a autovehiculelor care transportă păsări, dar și în locațiile de desfacere/comercializare a produselor cu risc de transmitere a gripei aviare;
- Inspectoratul General al Poliției de Frontieră desfășoară, prin structurile din subordine, verificări și controale la mijloacele de transport în punctele de trecere a frontierei de stat, pentru identificarea produselor din carne de pasăre și subsecvente.


„Vom coordona și sprijini eforturile autorităților, în ceea ce privește controalele și dispunerea de măsuri, pentru că vorbim despre o situație potențial periculoasă pentru gospodăriile în care sunt crescute păsări. E drept, prima situația a apărut la sute de kilometri de județul nostru, dar asta nu înseamnă că vom aștepta, fără să luăm măsuri preventive. Ne aducem aminte cu toții cât de gravă a fost situația în 2005-2006 și, sunt sigur că, dacă vom avea acțiuni de prevenție, gospodăriile din județul nostru vor fi ferite de pericol.


Astfel, am dispus deja ca zonele cunoscute pentru organizarea târgurilor și oboarelor informale să fie monitorizate, vom avea filtre pe arterele din județ care sunt frecventate de comercianții care nu au toate avizele. De asemenea, DSVSA Constanța va monitoriza toți crescătorii de păsări și va asigura trasabilitatea tuturor transporturilor și mișcărilor de animale. Totodată, polițiștii de frontieră vor împiedica pătrunderea pe teritoriul național a produselor neconforme, iar organele MAI, prin patrule mixte, vor monitoriza, din teren, situația”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5481 secunde