File din trecutul Constanței. Cât pe ce să fie baie publică în locul Sălii Sporturilor!

687

Articole de la același autor

Școala și teatrul asigurau sănătatea sufletului, iar baia publică - sănătatea corpului. Așa se face că, la Constanța, asigurarea unei băi comunale unde să aibă acces toți cei doritori a fost o preocupare de seamă a autorităților locale. Interesul era atât de mare încât la un moment dat s-a dorit realizarea unei Băi Publice în locul Sălii Sporturilor de astăzi, din zona centrală a orașului!

Pe una dintre arterele centrale ale Constanței, în una dintre cele mai aglomerate zone, încă mai poate fi văzută clădirea unde, vreme de aproape trei decenii a funcționat Baia Publică a Constanței. Este vorba despre imobilul de pe strada Răscoalei 1907, numărul 5, unde în prezent funcționează birouri ale SC RAJA SA. Dr. Constantin Cheramidoglu, fost consilier superior și director al Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naționale și asiduu pasionat de istoria urbei de la malul mării, ne-a relatat atât despre prima baie comunală pe care a avut-o Constanța, cât și despre cea mai longevivă.



Prima baie publică, bombardată în Primul Război Mondial


"Primul stabiliment modern de băi din orașul Constanța a fost cel realizat de Morfi Papastavru, iar o reclamă a acestuia din presa locală a anului 1910 lămurește asupra condițiilor ce se doreau a fi asigurate clientelei: «Băile Moderne Constanța din strada Alexandru Lahovari (lângă Malul Mării). Conform dorinței populației și văzând lipsa unei instalațiuni de Băi Moderne m-am hotărât și am reconstituit secțiunea băilor cu abur și putină, întocmai cu cele din străinătate, astfel că de astăzi este deschis onor publicului. Pe lângă secțiunea cu aburi am instalat și băi pentru asudație, adică hamam, băi de putină și medicinale, dușuri a la Kneipp, masaje, fricțiuni. 20 de camere sunt la dispoziția publicului. Serviciu conștiincios, prețuri moderate și fixe». Stabilimentul se afla la capătul dinspre mare al actualei străzi Karatzali, pe aceeași parte cu Teatrul Elpis", a reamintit dr. Cheramidoglu. Dar în timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost bombardată și distrusă, în plus zona era amenințată de alunecările de teren care afectau plaja Modern, iar Constanța a rămas fără băi.

Propunere: baie comunală în locul Sălii Sporturilor

"Una din soluțiile propuse a vizat exproprierea unui teren din partea de sus a orașului, pe care să se ridice o baie comunală modernă, dar lipsurile materiale din acei ani grei au împiedicat realizarea proiectului. Pe locul respectiv s-a construit mai târziu Sala Sporturilor. Pentru o baie comunală atât de necesară în condițiile creștere continue a populației orașului s-a amenajat fosta clădire a uzinei electrice din Piața Carol (astăzi Piața Unirii), ce adăpostește astăzi birourile regiei de apă", a mai relatat dr. Constantin Cheramidoglu, referitor la propunerea primarului Virgil Andronescu, din toamna lui 1922.

Locul unde a funcționat cea mai longevivă baie publică a orașului

Clădirea de pe strada Răscoalei 1907 a aparținut unei societăți franceze, SCEC, ce obținuse concesionarea alimentării cu energie electrică a orașului. În imobilul respectiv erau generatoarele utilizare pentru alimentarea cu energie electrică, care au funcționat în locația respectivă până după Primul Război Mondial. Dar pentru că orașul era în dezvoltare și era nevoie de instalații tot mai puternice, iar clădirile din zonă aveau probleme din cauza vibrațiilor puternice ale generatoarelor, sediul SCEC a fost mutat pe malul lacului. Clădirea a rămas disponibilă, iar după câțiva ani a fost transformată în Baie Publică. A fost folosită astfel până în anii 1980, când a căpătat altă destinație, respectiv de anexă pentru Teatrul "Fantasio" și de birouri pentru regia de apă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5251 secunde