Fenomen natural rar, la malul Mării Negre. „Este vorba despre aşa-numitele valuri roşii!”

281

Articole de la același autor

Constănţenii care s-au plimbat zilele acestea pe malul mării, atât în Constanţa, cât şi la Mangalia au observat că, la mal, apa are o culoare maronie şi pare să fie foarte murdară, poluată cu combustibil. Autorităţile susţin însă că este vorba despre un fenomen natural şi că deşi apare foarte rar în Marea Neagră, poate fi toxic pentru peşti.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a primit, în ultimele zile, numeroase sesizări privind starea apei mării în portul turistic Mangalia şi în portul turistic „Tomis”. Oamenii se întreabă dacă este cumva vorba despre o poluare cu hidrocarburi, iar, pe reţelele de socializare deja mulţi şi-au dat cu părerea chiar că ar fi vorba despre deversări de la sistemul de canalizare. Specialiştii ABADL infirmă însă toate speculaţiile şi susţin că este vorba despre un microorganism. Acelaşi lucru a rezultat şi din verificările efectuate de comisarii Gărzii de Mediu Constanţa.

„Nu este o poluare, ci doar un microorganism. Numele acestuia este «Noctilluca Scintillans» şi aparţine grupului «Dinoflagellatelor» din planctonul marin. Are forma unei vezicule cu aspect gelatinos ca de meduză, ce dă impresia unei poluări cu uleiuri, aşa cum au relatat unii martori oculari. Acest protozoar are o particularitate aparte: bioluminiscenţa dată de picăturile de ulei din structura sa este extrem de vizibilă noaptea. Acest microorganism devine «abundent» la ţărmurile mărilor, în dreptul marilor oraşe porturi. Uneori, prin aglomerare maximă, provoacă apariţia aşa-numitelor «red tide» (valuri roşii)”, explică directorul ABADL, Bogdan Bola.

Acesta susţine că fenomenul nu este des întâlnit, însă poate fi un pericol pentru peşti. „La noi, în Marea Neagră, apare foarte rar, fiind adusă mai degrabă de vapoarele venite în port. Dar, găsind condiţii bune de înmulţire (hrană = substanţe poluante) şi ape mai calde produc o aşa-zisă «înflorire», adică dezvoltare în masă. Atenţie, însă: are efect toxic asupra peştilor, care evită zona cu Noctilluca, aceasta fiind o mare consumatoare de icre”, mai spune directorul ABADL.

Verificări în porturile comerciale şi turistice

La rândul lor, comisarii Gărzii de Mediu Constanţa consideră că nu este vorba despre o poluare. „În urma sesizărilor primite la Comisariatul Judeţean Constanţa al Gărzii Naţionale de Mediu, în cursul zilei de marţi, 17 noiembrie, referitoare la o posibilă poluare apărută în apa Mării Negre, echipa de permanenţă a efectuat verificări în zona digului Agigea, portului Midia şi porturilor turistice Mangalia şi Constanţa. Microorganismul devine abundent la ţărmurile mărilor, în dreptul oraşelor – port, provocând astfel apariţia aşa-numitelor valuri roşii”, precizează comisarul şef al Gărzii de Mediu Constanţa, Steluţa Popescu.

Vestea bună este că, la numai câteva ore după ce a fost semnalat fenomenul, microorganismele s-au mai risipit.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3678 secunde