Fără chiștoace pe plajă, o inițiativă City Park Mall pentru o vară responsabilă

211

Articole recomandate

• Proiectul "Tu ce vrei să simți pe plajă?" - campanie pentru o plajă curată, în parteneriat cu ZOOM Beach
• Mucurile de țigară adunate de pe plajă devin opere de artă


 
Constanța, 4 august 2020 – Știai că un chiștoc de țigară este asimilat de mediul înconjurător abia în 10 ani? Sau că până la 10 miliarde, dintre cele 15 miliarde de țigări vândute zilnic, sunt aruncate în mediu? Dar și că cel mai întâlnit gunoi întâlnit la nivel mondial este deșeul provenit de la țigări? Sunt doar 3 dintre motivele pentru care City Park Mall, în calitate de promotor al sustenabilității și unui stil de viață sănătos, lansează în această vară campania "Tu ce vrei să simți pe plajă?", alături de Asociația Constanța ReStart și ZOOM Beach Constanța. #SimteNisipul, motto-ul campaniei, încurajează vizitatorii plajei ZOOM Beach, fie ei fumători sau nefumători, să aibă un comportament responsabil față de mediu și să se relaxeze pe o plajă curată. 




Proiectul se derulează în perioada 1-31 august 2020 și își propune să le ofere turiștilor o alternativă comodă și, mai ales, responsabilă de aruncare a mucurilor de țigară în scrumiere portabile, astfel încât plajele să devină un loc mai curat.


Simte nisipul curat pe plaja ZOOM Beach


Obiectivul campaniei "Tu ce vrei să simți pe plajă?" este să ofere o soluție rapidă și la îndemână pentru fumători, contribuind astfel la stoparea poluării plajelor cu chiștoace de țigări. În același timp, campania conține și o componentă educațională, prin care turiștii și constănțenii vor afla detalii îngrijorătoare despre gradul uriaș de poluare pe care aceste mucuri de țigară aruncate pe plajă îl produc. 




Campania se va desfășura pe plaja ZOOM Beach, situată în cartierul Faleză Nord din Constanța, unde fiecare vizitator va primi o scrumieră portabilă pentru nisip, pentru a aduna responsabil resturile de țigări strânse în timpul petrecut pe plajă. În plus, vizitatorii vor avea la dispoziție pe plajă și un suport special pentru mucuri de țigară, unde vor putea să voteze activitățile lor preferate de la malul mării, folosindu-se chiar de chiștoacele țigărilor fumate. 


Poluare transformată în acțiuni sustenabile pentru viitor


La sfârșitul campaniei, deșeurile colectate vor fi transformate în lucrări artistice, pentru a evidenția cât de afectată este fauna marină de acest tip de poluare, dar se vor transforma și în acțiuni concrete pentru un aer mai curat în Constanța. O echipă de artiști, coordonată de Maria Teodorescu, va crea mai multe tablouri neconvenționale, din mucuri de țigară, lucrări expuse pe galeriile City Park Mall, iar operele de artă vor fi scoase la licitație. Fondurile astfel obținute vor fi donate Asociației Restart Constanța și vor ajuta la continuarea acțiunii de plantare inițiată anul trecut în Ovidius Park și sprijinită încă de la început de City Park Mall. 




Doctorand la Universitatea de Arte din Iași, Maria s-a remarcat prin utilizarea unor materiale și tehnici neconvenționale, astfel că, la doar 18 ani, a expus primele sale opere, create din pietre și bucăți de lemn găsite în pădure. Ulterior și-a completat portofoliul cu lucrări din materiale specifice construcțiilor, precum bucăți de parchet, carton gipsat sau resturi de material. Nu este la primele tablouri alcătuite din mucuri de țigară, pe care le consideră o provocare în realizarea unor lucrări și mai complexe. 


Un deșeu toxic pentru mediul înconjurător


Mucurile provenite de la țigări reprezintă 30-40% din totalul articolelor colectate în timpul curățeniei de pe coaste și din medii urbane, la nivel global. În România, mucul de țigară este cel mai răspândit tip de deșeu de pe plaje. Potrivit ONG-ului Mare Nostrum, doar în sesiunea septembrie 2019 au fost strânse aproape 18.000 de chiștoace de țigară de pe plajele litoralului românesc.*


Mucurile de țigară sunt toxice, însă acest lucru este puțin cunoscut chiar și de către fumători. Fiind fabricate din fibre de acetat de celuloză, acestea au un termen de descompunere foarte mare și conțin chimicale care dăunează mediului înconjurător.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8957 secunde