Fantome în Marea Neagră! Ce au găsit activiştii de mediu

2605
Fantome în Marea Neagră! Ce au găsit activiştii de mediu - fotofondfantomemareaneagra3-1608755325.jpg

Articole de la același autor

Activiştii de mediu trag un semnal de alarmă şi spun că există fantome în Marea Neagră. Deşi, sună supranatural, acestea sunt reperate aproape constant de voluntari, pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc.

Fantomele din Marea Neagră nu sunt altceva decât plasele de pescuit abandonate sau pierdute, care reușesc să producă în continuare pagube ireversibile. Acestea reprezintă o amenințare pentru viața marină, din toate punctele de vedere. Chiar dacă este abandonată, plasa de pescuit nu își pierde funcția principală, aceea de a „prinde” viețuitoarele marine. Doar că această funcție care rămâne activă devine dezastruoasă pentru mamiferele marine.



„Doar pentru că o plasă nu mai este utilizată de pescari, nu înseamnă că nu mai funcționează. Aceasta rămâne o problemă majoră pentru sănătatea mării. Plasele fantomă nu prind doar pești, ci și broaște țestoase, cetacee, păsări, foci și altele. Acestea ajung să se prindă în ele, fiind incapabile să le detecteze vizual. Plasele împiedică animalele să se miște liber, provoacă răni, iar parte din acestea nu se pot ridica la suprafață pentru aer. După descompunerea animalelor prinse pe fundul apei, plasele fantomă se vor ridica, iar procesul se va repeta la nesfârșit”, susţine Angelica Paiu, coordonatorul proiectului Criminalul tăcut din Marea Neagră, al organizaţiei nonguvernamentale Mare Nostrum.


Uneltele fantomă subminează și viabilitatea pescăriilor, deoarece prind și ucid un volum enorm de pești și fructe de mare ce ar fi putut face parte din capturile obișnuite. Astfel de unelte sunt țaparinele, setcile de calcan și scrumbie, beam traulul, talianul, precum și cuștile pentru guzivi. Victimele țaparinelor sunt, printre altele, și delfinii, care se prind în fire și cu greu mai pot scăpa. Voluntarii de la Mare Nostrum nu mai pot constata decât moartea și condițiile care au dus la instalarea acesteia. De altfel, tot ce înseamnă mamifere marine pot cădea victime ale plaselor abandonate, care ucid fără milă.


Pericol şi pentru oameni



Fantomele din Marea Neagră afectează însă și omul. Volumul macroplasticelor (adică resturi de plastic vizibile pentru ochiul uman) și al microplasticelor generate de uneltele fantomă este șocant. Cele mai multe plase moderne sunt fabricate din nailon sau alți compuși din plastic care pot rezista secole. Potrivit unui studiu din 2018, plasele fantomă reprezintă aproximativ 46% din Great Pacific Garbage Patch. Aceste plase nu dispar niciodată, devin doar bucăți de plastic mai mici.


Dacă ajung să înghită aceste resturi de plastic, sănătatea oamenilor poate avea serios de suferit, pentru că duce la malnutriție, blocaje digestive și chiar moarte. „Microplasticele poluează și lanțul trofic. Consumatorul european de crustacee este expus la 11.000 de microparticule de plastic anual. Impacturile toxice nu sunt pe deplin înțelese, dar ar putea include dezvoltarea embrionilor, modificarea profilurilor genetice și perturbarea hormonilor”, menționează Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.


În fiecare an, 640.000 tone de unelte fantomă ajung în apele mărilor și oceanelor, reprezentând de două ori mai mult decât greutatea Empire State Building. Proiectul „Criminalul” tăcut din Marea Neagră – Plasele de pescuit abandonate are ca scop reducerea deșeurilor din zona românească a Mării Negre. Activitățile din cadrul proiectului, desfășurat pe parcursul mai multor luni de zile, au vizat acțiuni pilot de colectare a plaselor abandonate, precum și ateliere destinate grupurilor de persoane direct interesate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7661 secunde