Eveniment de neratat! Constănțenii, invitați la un spectacol de folclor

233
Eveniment de neratat! Constănțenii, invitați la un spectacol de folclor - untitled-1575375095.jpg

Articole de la același autor

În data de 4 decembrie 2019, Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada", organizează spectacolul de folclor "Sărbători populare dobrogene". În scopul de a redescoperi folclorul românesc și tradițiile populare din preajma Crăciunului și a Anului Nou, publicul constănțean este invitat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin", începând cu orele 18:00. Alături de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist "Izvoare Dobrogene" dirijată de maestrul Cristian Obrejan, vor urca pe scenă soliștii: Ion Ghițulescu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Elena Plătică, Ionuț Petreacă și Ansamblul "Floricica de la munte", din județul Neamț. 


Spectacolul face parte dintr-un proiect cultural mai amplu, gândit ca o suită de trei spectacole folclorice, ce presupune valorificarea creațiilor folclorice din zona Dobrogei și păstrarea specificului național dar și marcarea unor sărbători populare principale de pe parcursul anului 2019. 


După succesul răsunător al primelor două spectacole organizate atât sub semnul sărbătoririi Zilei Universale a Iei din data de 13 iunie, cât și sub semnul sărbătorii creștine-ortodoxe Înălțarea Sfintei Cruci din data de 12 septembrie, care a marcat trecerea de la vară la toamnă, asimilată, cunoscută și sub numele de Ziua Crucii, Cârstovul Viilor sau Ziua Șarpelui, vine și cel de al treilea spectacol ca o încununare a manifestărilor dedicate folclorului dobrogean sub semnul sărbătorilor de iarnă: Crăciunul și Anul Nou. Spre deosebire de incantații, de descântece, unde poezia însoțea actul magic și se adresa numai unor forțe supranaturale, urarea din colinde era un mod poetic de a inspira oamenilor încrederea în anul ce vine, de a-l face să creadă cu tărie în împlinirea urării. Un gest magic cu caracter sincretic, este plugușorul. Așa cum colindele domină sărbătoarea Crăciunului, uratul cu plugușorul domină sărbătoarea Anului Nou. Plugușorul a fost cândva un obicei agrar, o urare de An Nou. Plugul împodobit era plug adevărat, tras de patru sau doi boi. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6205 secunde