Epidemie de rujeolă, la Constanța! Ce se întâmplă cu pacienții neasigurați

620
Epidemie de rujeolă, la Constanța!  Ce se întâmplă cu pacienții neasigurați - rujeola1-1528819246.jpg

Articole de la același autor

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul cazurilor confirmate cu rujeolă în România, raportate la acest moment, a ajuns la 13.871, din care 55 de decese. Cei mai mulți pacienți au vârsta cuprinsă între unu și patru ani, dar au fost afectați de boală și adulții.

Nici județul Constanța nu a fost ocolit de această boală a copilăriei, atât Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI), cât și Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) fiind luate cu asalt de zecile de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă. Acesta este și motivul pentru care medicii spun că, având în vedere numărul mare de bolnavi, în Constanța se poate vorbi despre o epidemie de rujeolă. Așa că, părinți, aveți grijă de copiii dumneavoastră și, mai ales, vaccinați-i!

"Avem epidemie de rujeolă la acest moment. Rujeola ne pune mari probleme, mai ales din perspectiva faptului că, în general, pacienții care se îmbolnăvesc nu sunt vaccinați și nu sunt asigurați. Mulți sunt de etnie romă și nu au documentele necesare, fapt pentru care spitalizările lor nu se vor plăti, iar aceasta este o mare problemă. În aceste condiții, ne este destul de greu să recuperăm banii, cu executori judecătorești, iar spitalul cheltuiește mult cu cei care nu sunt asigurați, pentru că nici Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu decontează aceste servicii. În concluzie, din punct de vedere al numărului de cazuri, se respectă condițiile unei epidemii, dar aceasta nu poate fi confirmată decât de către Direcția de Sănătate Publică Județeană. Cert este că aceste cazuri nedecontate afectează mult bugetul spitalului, mai ales că tratamentul unui singur pacient poate ajunge chiar la 10.000 de lei pe parcursul spitalizării", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul SCBI, dr. Stela Halichidis.

La rândul lor, reprezentanții DSPJ au precizat că, de la sfârșitul anului 2017 și până acum, în județul Constanța s-au înregistrat 533 de suspiciuni de rujeolă.

"Din acest total, 239 de cazuri au fost confirmate, 39 infirmate, 41 posibile, 169 probabile, iar 45 se află în lucru", ne-a declarat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății.

v v v

Dragi constănțeni, nu vă jucați cu rujeola, pentru că este o infecție virală extrem de contagioasă. Boala este cauzată de virusul rujeolic, ce cauzează, în general, afecțiuni respiratorii. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.

Virusul se răspândește, cel mai adesea, în perioada de incubație a bolii, atunci când pacientul nu știe că este bolnav și nu prezintă niciun simptom. Tocmai de aceea, vaccinarea este singura modalitate prin care rujeola poate fi prevenită.

La început, simptomele sunt febră, rinoree (scurgerea de secreții de la nivelul nasului), strănut, senzația de gât uscat, tuse persistentă. De asemenea, creșterea în volum a ganglionilor latero-cervicali este un motiv de alarmare, dar și apariția diareei, a oboselii sau a pierderii poftei de mâncare. Totuși, erupția dispare în aproximativ 18 ore, dar în locul ei apare erupția tipică de rujeolă. Aceasta apare mai întâi la nivelul feței și în spatele urechilor, urmând să se răspândească apoi pe întreg corpul. După dispariția erupției, pe locul respectiv, pielea poate avea o tentă maronie, decolorată, care dispare treptat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.465 secunde