Endocrinologii își tratează pacienții în condiții mizere

3539
Endocrinologii își tratează pacienții în condiții mizere - dffa9a9594963d777f121d2775d1ebf3.jpg

Articole de la același autor

Numărul pacienților suferinzi de afecțiuni endocrine este în creștere, patologia este extrem de variată, dar cu toate acestea Clinica de Endocrinologie nu a văzut măcar
un var pe pereți de ani buni.

Sălile de așteptare de la Clinica de Endocrinologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța sunt în permanență pline. Specialiștii spun că se confruntă cu o patologie extrem de variată, incluzând boli tiroidiene, ale hipofizei, complicații ale disfuncționalității ovariene sau modificări hormonale induse de menopauză, numărul afecțiunilor fiind în creștere. "60% din totalul consultațiilor îl reprezintă patologia tiroidiană. Mai avem și patologie hipofizară, copii cu deficit de creștere prin alterări ale hormonului de creștere. În momentul de față avem înregistrați 18 copii cu această afecțiune", ne-a spus dr. Eduard Circo, șeful clinicii.
Totodată, Constanța se remarcă la nivelul țării, după cum a precizat specialistul, printr-o serie de afecțiuni rare, precum cancerul tiroidian. "Dar nu pentru că ar fi o incidență ridicată a cazurilor rare, ci pentru că avem la dispoziție investigații performante și analize hormonale pentru a le depista", a adăugat medicul.
Cu toate acestea, condițiile în care sunt tratați pacienții sunt dintre cele mai mizere. De ani buni, Clinica de Endocrinologie își desfășoară activitatea într-un sediu impropriu. Ușile cabinetelor medicilor abia se mai închid, pereții celor trei saloane în care pot fi internați bolnavii sunt scorojiți, iar tâmplăria ferestrelor este mâncată de vreme. Puțini sunt pacienții care îndrăznesc să se mai interneze. "Nu ne place, dar nu avem ce face. Mai ales că, din cauza bolii, trebuie să ne internăm din șase în șase luni. Nu vine nimeni să vadă ce condiții sunt aici. De lipsa căldurii nu ne plângem, eu dorm în tricou, dar ținem totuși pături în geam pentru că este tâmplăria veche și intră frigul", ne-a spus Maria Maderan, una dintre pacien-tele internate în Clinica de Endocrinologie cu afecțiuni tiroidiene.

Sunt internați doar bolnavii grav
Dr. Eduard Circo a afirmat că sunt internate doar cazurile deosebite, care prezintă riscuri și care trebuie să fie supravegheate îndeaproape. Ceilalți bolnavi sunt tratați ambulatoriu. "La sfârșitul fișei de internare pacienții semnează că se angajează să nu părăsească secția, dar de obicei pleacă", a arătat specialistul. De altfel, el a subliniat că pacienții se pot prezenta pentru consultații și la cabinetul de endocrinologie de la Policlinica 1, nu trebuie neapărat să vină la clinică - având în vedere atât aglomerarea, dar și condițiile precare ale clădirii.
Promisiuni că secția va fi mutată într-un nou spațiu, complet renovat, sunt făcute în fiecare an. În martie 2009, Ministerul Sănătății a alocat fonduri special pentru clinica respectivă. Renovările au început însă abia spre sfârșitul anului, iar până în prezent nu s-a reușit decât tencuirea și văruirea unei fațade a clădirii unde se va muta clinica. Până la finalizarea reabilitării, mai este cale lungă. Rămâne de văzut însă dacă vor exista fonduri pentru continuarea lucrărilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3776 secunde