Elevii constănțeni s-au mobilizat. Petiție online pentru ca Primăria Constanța să asigure paza școlilor

897

Articole de la același autor

Elevii constănțeni au lansat o petiție pentru a convinge autoritățile locale să asigure paza unităților de învățământ. Măsura vine după repetate solicitări către Primăria Constanța de a se ocupa de finanțarea necesară școlilor în vederea asigurării pazei, mai ales pe timpul orelor de curs.


"Elevii constănțeni merită să învețe în siguranță!" - este motto-ul sub care se desfășoară petiția și în numai câteva ore aceasta a înregistrat deja aproape200 de semnături. Mulți dintre elevii care au decis să se alăture campaniei lansate de Asociația Elevilor Constanța au insistat chiar să scrie un mesaj precum "Liceul meu nu are pază!!!", "Chiar și un vot contează, și vreau să știu că am ajutat." sau "Semnez pentru că îmi doresc obținerea pazei. Nu este obligația elevilor să plătească ei paza. Cred că toți elevii trebuie să se simtă în siguranță în școală!", "Nu mi se pare în regulă ca plata pazei școlilor să se realizeze, practic, din bursele elevilor, dacă stăm să analizăm chestiunea…".


Securitatea, plătită din banii părinților


Conform art. 2, alin. (1) din Legea nr. 333/2003, republicată, Consiliul Local, organ al administrației publice locale, are obligația de a asigura paza clădirilor în care unitățile de învățământ își desfășoară activitatea, acestea aflându-se în domeniul public al unității administrativ-teritoriale. Totodată, art. 4, alin. (1) din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, cu modificările și completările ulterioare, prevede obligația consiliilor locale de a aloca fonduri pentru "securizarea clădirilor unităților de învățământ".


"În acest moment, având în vedere faptul că Primăria și Consiliul Local Constanța aleg să ignore legea și să pună în pericol beneficiarii actului de educație, elevii și părinții Constanței au de ales între a plăti singuri serviciile unei firme specializate de pază sau, pur și simplu, acceptarea situației și participarea la cursuri într-o școală care nu le oferă garanția unui mediu sigur și prielnic învățării. Consiliul Local Constanța a refuzat și refuză constant să pună în aplicare prevederile legii, fiind conștient de faptul că oricum părinții elevilor vor scoate bani din buzunar pentru a fi siguri că le oferă copiilor condițiile optime pentru procesul de învățare. Reiterăm pe această cale faptul că art. 32, alin. (4) din Constituția României consacrează și garantează dreptul la învățământ de stat gratuit, costurile ascunse pe care Primăria și Consiliul Local Constanța le pun în sarcina elevilor și părinților pentru plata serviciilor de pază fiind un atentat și o amenințare la supremația legii fundamentale", explică Andrei Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor Constanța.


Se cer măsuri urgente


Tinerii consideră că o petiție semnată de cât mai mulți elevi, dar și profesori și părinți ar putea determina autoritățile locale să accepte acordarea finanțărilor și suportului pentru asigurarea pazei. 


"Pe această cale, cerem ajutorul elevilor ce își doresc să învețe într-un mediu sigur, părinților ce își doresc să nu mai fie nevoiți să suporte costurile ascunse aferente asigurării pazei în unitățile de învățământ astfel încât copiii lor să fie în siguranță, dar și profesorilor ce simt că integritatea lor fizică este pusă sub risc de către lipsa pazei și conștientizează că nu e de datoria lor să joace rol de agent de pază, să ni se alăture în acest demers și să cerem primarului Decebal Făgădău și consilierilor locali ca, în cel mai scurt timp, să înființeze un grup de lucru, împreună cu reprezentanți ai altor autorități cu atribuții în domeniu, iar până la 1 septembrie 2018 să fie adoptate măsuri pentru ca elevii constănțeni să învețe în unități de învățământ în care integritatea fizică nu le este pusă în pericol. Numai împreună putem rupe cercul vicios al nerespectării legii în municipiul Constanța, așa că îi așteptăm pe toți elevii să semneze pentru o școală mai sigură!", mai spune reprezentantul Asociației Elevilor din Constanța.


Reamintim că, în prezent, în majoritatea școlilor și liceelor, contractul cu firma de securitate este plătit prin asociațiile de părinți, din contribuțiile strânse de aceștia. Doar câteva unități de învățământ reușesc să plătească paza din fonduri proprii, fie din închirierea unor spații, fie din alte venituri extrabugetare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3141 secunde