Elemente de muniție, găsite în Constanța! "Atenție, pot provoca adevărate tragedii!"

Vineri, 05 Aprilie 2019, 12:48
188
Astăzi, 05 aprilie a.c., în jurul orei 10:00, un apel primit prin Sistemul Național Unic al Apelurilor de Urgență 112 solicita intervenția pompierilor militari pentru asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, găsită pe un teren viran în apropiere de varianta Constanța-Ovidiu.


Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al județului Constanța, mobilizat la locul indicat de apelant, a identificat două proiectile de artilerie acuplate calibrul 30 mm, din perioada conflictelor militare. 
Muniția a fost ridicată, transportată și depozitată în condiții de siguranță de către specialiștii pirotehnicieni, urmând a fi distrusă la o dată ulterioară.


În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al județului Constanța atrag atenția cetățenilor că, în momentul descoperirii unor elemente de muniție neexplodată, aceștia trebuie să solicite ajutorul organelor abilitate, fără a le mișca din locul unde a fost găsite.


În ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active și, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. 


Persoanele care găsesc elemente de muniție neexplodate au obligația de a apela numărul unic 112, de a anunța primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliție. Efectuarea acestui anunț nu implică cu nimic cetățeanul, însă neinformarea autorităților se sancționează potrivit legislației în vigoare.


De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:


1. nu le atingeți, nu le loviți sau mișcați din locul în care au fost descoperite; 
2. nu le introduceți în foc;

3. nu încercați să demontați focoasele sau alte elemente componente;

4. nu ridicați, nu transportați și nu introduceți munițiile în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;

5. nu demontați și nu predați la operatori economici specializați muniții neexplodate în scopul valorificării ca deșeuri metalice;

6. nu folosiți munițiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;

7. în zona în care se presupune că ar exista muniție neexplodată, nu permiteți accesul, nu faceți focul și nu executați lucrări de îmbunătățiri, săpat;

8. nu lăsați copiii să se joace cu aceste elemente de muniție.

Neutralizarea și distrugerea lor se execută numai de către specialiștii pirotehnicieni, care au pregătirea și dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.


Pagina a fost generata in 0.2627 secunde