Editorial - Blestemăm acul și contemplăm boala

2120
Editorial - Blestemăm acul și contemplăm boala - editorialvaccinare22-1610652704.jpg
Am ajuns să ne fie mai teamă de vaccin decât de boală. Spurcăm acul și seringa, dar îmbrățișăm moartea, o contemplăm în statistici seci și informări zilnice. Cadavrele zac înșirate pe jos prin morgi, în saci negri, așteptându-și ultimul drum, care nici măcar în Biserică nu-și mai au popas. Suferim alături de cei dragi, plângem, însă refuzăm să vedem dincolo de magia neagră a lui „Bil Gheiţ” şi Șoros. Ne simțim importanți, parte a ceva mare, iar complotul mondial se izbește în noi ca într-o stâncă. Nu ne cipăm, nu acceptăm vaccinul criminal, nu ne vindem sufletul. Nano-cipurile care ne amenință sfidătoare de pe fundul fiolelor de Pfizer nu ne vor pângări pe noi, românii.

Trăim într-o bulă a conspirației care se extinde și câștigă adepți de la zi la zi. Explicațiile științifice ale unui medic cad în derizoriu în fața unei postări pe Facebook a unui individ ce nu a fost în stare să termine nici măcar liceul. Îl recunoști după greșelile flagrante de scriere și vehemența cu care își susține scrânteala de logică. Din păcate, aceștia sunt cei care conduc cu adevărat campania de vaccinare. Statul eșuează cu brio fiindcă nu reacționează, nu adaptează mesajul, nu merge la firul ierbii acolo unde se nasc și trăiesc conspirația, neștiința, manipularea. O problemă de siguranță sanitară națională este îngropată de lipsa de reacție a autorităților la dezinformare, fake-news-uri, minciuni ordinare.

Și mai îngrijorător este când vedem că aproape 50% din cadrele medicale nu doresc să se vaccineze, când vedem că jumătate din cadrele didactice cred că vaccinul ne va microcipa și că virusul nu este decât o banală răceală (în timp ce în Germania rata de vaccinare pe aceste categorii ajunge la 90 de procente). Aceasta este cea mai bună imagine a unui sistem care eșuează și care generează neîncredere în întreaga societate. Medicii sunt siderați de reacția colegilor asistenți medicali, infirmieri, cu care au luptat cot la cot împotriva bolii și care acum în număr covârșitor spun PAS vaccinului.

Dar nu trebuie să ne mire această situaţie, spun specialiștii în sănătate publică. România este țara cu cea mai mare scădere a ratei de vaccinare a copiilor din lume, în ultimii 10 ani. Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a avut în România o rată de 3%, în timp ce în statele vestice din Europa, în Canada, Australia, rata de vaccinare a ajuns și până la 80% din populația vizată. În același timp, suntem, oficial, țara cu cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin din UE. Și ne mai miră?

Din păcate, această țară plătește un preț mult prea scump pentru prostie și ignoranță. Un preț pe care îl acceptăm însă cu lacrimi, dar bucuroși si mândri fiindcă, nu-i așa, doar noi mai ţinem piept ocultei mondiale.

Cosmin Zaporojan

contributor




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5694 secunde