"E apartamentul meu, fac ce vreau în el!" Constănțenii se debranșează ilegal de la RADET

8437
15

Articole de la același autor

Mii de constănțeni au renunțat, în ultimii ani, la sistemul centralizat de încălzire. Aceștia au optat pentru racordarea la rețeaua de gaze naturale și montarea unei centrale termice de apartament, chiar dacă a însemnat o cheltuială destul de consistentă și deranj mare în casă. 


Cei mai mulți au ales calea legală și s-au debranșat cu acte în regulă de la RADET, dar au fost și dintre cei care nu au mai așteptat să primească avizul de deconectare și care și-au tăiat singuri țevile. Aceștia riscă acum să plătească o amendă de 500 de lei, iar Poliția Locală Constanța aplică aproape zilnic astfel de sancțiuni. 


"Am solicitat debranșarea de la RADET, dar, pentru că nu ne-am pus de acord toți vecinii, unii având și datorii mari, nu ne-a fost avizată. Așa că am preferat să tai țevile, să îmi fac o instalație nouă, cu centrală pe gaze, și să nu mai plătesc sute de lei cum plăteam înainte la întreținere. Mulți vecini au rămas în continuare conectați", ne-a povestit Marius Istrate, din Constanța. 


Bărbatul se așteaptă să fie amendat cu 500 de lei, dar consideră că a făcut alegerea potrivită și merită investiția. 


Peste 30 de sancțiuni contravenționale au fost date de Poliția Locală numai în ultimele săptămâni pentru deconectarea de la instalația de încălzire centralizată a consumatorului fără a deține aviz favorabil eliberat de instituția abilitată, adică RADET. 


"Legea 325/2006 prevede că intervenția neautorizată asupra instalației se sancționează cu amendă între 500 și 1.000 de lei. Din păcate, amenda este derizorie, ea nu acoperă nici măcar cheltuielile de refacere a instalației. În aceste condiții, ea nu mai are efect coercitiv asupra celor care încalcă legea", este de părere Liviu Popa, directorul general al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice Constanța. 


O amendă derizorie 


Potrivit acestuia, la această oră, este în dezbatere la Comisia Parlamentară de Servicii o nouă lege a termoficării. 


"Acest nou act legislativ prevede o serie de măsuri actualizate și este așteptat cu mare interes de noi, fiind legea de căpătâi a activității noastre. Asociațiile de proprietari formate din apartamente care sunt deconectate, cât și conectate primesc o factură de energie termică de la RADET pe care administratorii trebuie să o împartă, cu o cotă comună tuturor, iar diferența către apartamentele rămase nedeconectate. Din păcate, unii administratori nu înțeleg și repartizează întreaga cantitate de energie termică apartamentelor rămase conectate, nealocând cota comună. Astfel, repartizându-se la un număr mai mic de apartamente, revine o sumă mai mare, nejustificat de mare. Consumatorii nemulțumiți de aceste sume mari se adresează RADET, iar noi le comunicăm faptul că administratorii le creează venituri necuvenite celor care s-au debranșat și un prejudiciu celor care sunt conectați, cărora le adaugă costuri suplimentare", precizează Liviu Popa. 


Noua lege a termoficării așteptată cu nerăbdare 


Acesta spune că noua lege a termoficării ar putea readuce ordine în sistemul de încălzire centralizată. 


"De-a lungul timpului, din 2006 până în prezent, au avut loc diverse mutații, modificări ale construcțiilor, neprevăzute în lege, cum ar fi mansardarea blocurilor. Noile apartamente s-au conectat la instalația deja existentă și au creat probleme, devenind subdimensionate atât rețeaua de apă rece, cât și cea de apă caldă. De asemenea, consumatorii se debranșează de la termoficare, își pun centrală termică de apartament și își prepară apa caldă pentru încălzire utilizând apă din coloana de apă rece, ajungându-se să se folosească mai mult decât necesarul prevăzut pentru acel bloc. Apare astfel fenomenul că apartamentele nu mai au presiune și toți reclamă la RAJA că nu au debit la robinete. Din păcate, sunt multe probleme pentru care trebuie să se găsească soluții actualizate la nevoia cetățeanului. Iar noi sperăm ca noua lege a termoficării să ne ajute să găsim aceste soluții", mai spune directorul RADET Constanța. 


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Adi
5 martie 2018
Radet = faliment !

Radetul este solutia sec 19.. suntem in secolul 21. Radetul daca nu poate sa faca fata concutentei, daca nu poate sa fie o companie competitiva.. atunci trebuie sa fie lasata sa moara. Este gresit sa incercam sa salvam cu banii publici o regie blocata in secolul 19..

Team vai
5 martie 2018
L P un director politic de trista amintire....

L P este un nomenclaturist care este înfipt în scaunul de director care nu accepta alternativele sistemului, sau concurenta Radet și . Se agata de niște legi care nu sunt actuale, iar prin noua lege a termoficare așteaptă impunerea de către Radet a sistemului, fără sa înțeleagă ca în sistemul actual societatea pe care o conduce va ajunge la faliment, deoarece nu practica preturi competitive, prin plata unui aparat de conducere cu salarii colosale și plata leasingului al parcului de mașini nou achiziționate și sa nu mai vorbim de cheltuieli cu protocoale, birotica, amenajări interioare ale sediului. Cat despre prețul gigacaloriei, primăria nu va putea suporta la infinit subvenția de 50 % în detrimentul investițiilor.... Așteptăm alternativele care sa ne scape de povara acestui monopol costisitor....

Orban
5 martie 2018
La muncă nu la întins mâna

Chiar așa pe proprietatea mea fac ce consider că este m-ai bine pentru familia mea

Dorel
5 martie 2018
Moarte clinică

Directorul de la RADET are centrală acasă și continuă să mănânce căcat. Rețeaua de încălzire și apă caldă a RADET este în moarte clinică. Sunt pierderi enorme pe care le suportă prostul de constănțean. Ei cârpesc țevile pe ici pe colo ca să se afle în treabă. Rugina colcăie în toată rețeaua de țevi 100%. Dacă se elimină subvenția pentru căldură așa cum prevede U.E. , românii racordați la RADET din această țară nu vor mai putea achita valoarea gigacaloriei, vor închide caloriferele, le vor înveli cu pături, iar ei vor face țurțuri la gură și la kkuurrr. Guvernul și primăria în loc să faciliteze și să subvenționeze cetățenii (nevoiași) să-și monteze centrale de apartament pentru condiții de trai decente, ei dau legi să bage oamenii la pușcărie pentru că încearcă să-și creeze condiții decente de trai. Toată vina nu o au nenorociții din guvern și primării, ci cei care se duc la VOT ca boii. Așa să vă ajute Dumnezeu și aștept totuși ziua când o să vă vină mintea la cap să nu vă mai vindeți votul și sufletul pentru un pachet și 50 lei în plus la pensie.

Ion
5 martie 2018
Raya

Ce mai e de zis....puie radet

Popescu
5 martie 2018
Minciuni

Nu este adevarat ca presiunea apei scade din cauza centralelor de apartament. In blocul nostru presiunea este aceeasi. Daca nu am contract cu RADET de ce sa fiu amendat? Trebuia sa ma mut in bloc nou cu centrale, ca sa scap de RADET?

Tara haiducilor
5 martie 2018
Liviu Popa,caine rau,ogarul lui Felix

Cand directorul RAJA este ocupat,directorul Liviu Popa ii tine locul.Observati cum ne-a batut el obrazul ca noi ne scaldam in APA LUI FELIX STROE.Va mai aduceti aminte de scandalul "Ce cautati voi in PRIMARIA MEA ?" .Ei bine,a izbugnit scandalul "Cum v-ati permis voi sa faceti BAIE CU APA MEA ?" spune Popa. Ma rog,cu apa rece de la RAJA, adica apa lui Felix Stroe.Ca d-aia scade presiunea in reteaua de apa rece. Ca apa rece o incalzim in centralele noastre pe gaze .... "ajungându-se să se folosească mai MULT DECAT NECESARUL PREVAZUT PENTRU ACEL BLOC".Liviu Popa este mai tupeist decat prevede Statutul PSD.Daca voi credeti ca acest director,Liviu Popa,numit acolo de PSD,este normal la cap,e treaba voastra.Eu cred ca are probleme grave de sanatate psihica. Acesti oameni nu au investit apropae nimic in modernizarea retelelor de distributie a energiei termice.Au incasat salarii ,au chefuit cu Mazare si Nicusor aproape 15 ani.Regia lucreaza in pierdere.Ei stiu ca falimentul RADET-ului este sfarsitul lor ,este sfarsitul unui mod de a face politica.Este sfarsitul lor pentru ca o parte din populatie va depinde, fara voia ei, tot de RADET.Apoi ,scolile,gradinitele, unitatile subordonate Primariei vor trebui incalzite.In loc sa subventioneze lenea si risipa Primaria trebuia sa investeasca in modernizarea RADET-ului inca de la inceputul anilor 2000.Nu a facut-o.Daca ar fi facut-o atunci populatia nu ar fi stat cu mana intinsa la PSD,ceea ce "politically nu ar fi correct".Sa-i spunem acestui nepriceput si tupeist, Popa, ca atunci cand ne va obliga(prin lege,chipurile) sa platim incalzirea vecinilor ,ramasi racordati la RADET,atunci ne vom adresa instantelor.RADET va pierde cu legea in mana,sunt sigur.Sa nu ne credeti prosti.

X-ulescu
5 martie 2018
Amenda

Daca te debransezi legal sau ilegal tot 500 de lei platesti. Dupa care trebuie sa platesti lunar si ceea ce nu consumi!

Tara haiducilor
5 martie 2018
Terorism de stat.Liviu Popa,biciul lui Fagadau

Pe vremea lui Ceausescu,intretinerea la bloc si chiria,ca atunci eram chiriasi,nu a fost o problema.Pentru cei care s-au nascut mai incoace le spunem ca la un salariu mic ,pe vremea aia de 3000 lei intretinerea si chiria ajungea pe la 150 lei maxim.Pentru acelasi apartament(cu trei camere) feceti raportul intre 150 lei si 3000 lei si intre 950 lei(intretinere ,RADET, azi) si 1050 lei pensie/salariu azi.Intretinerea nu a fost o problema pana prin anul 2000.Eu am impresia ca periodic diversi afaceristi cu complicitatea statului,organizeaza cate un jaf asupra populatiei asa cum haiducii vremurilor trecute talhareau periodic la drumul mare.Sa ne aducem aminte de JAFUL CARITAS facut cu ajutorul statului(stim contributia statului in acest jaf) si apoi JAFUL FNI (si aici statul a fost complice).Va aduceti aminte cate familii si-au pierdut casele/apartamentele/economiile ?.Incepand cu anul 2000 haiducia a continuat cu majorarea nejustificata a energiei termice la bloc si a intretinerii in general.Populatia trebuia saracita.Populatia trebuia obligata sa stea cu mana intinsa la PSD,PDSR(PNL etc).Am cunoscut oameni care au cedat in fata dadoriilor la intretinere,care si-au vandut casele pe nimic ca sa-si plateasca RADETUL.Stiu oameni care au fost alungati din casele lor pentru ca au avut datorii mari la RADET.Intretinerea locuintei a ajuns un cosmar.Eu,personal am fost aproape sa-mi pierd casa pentru ca nu am indraznit sa fac rost de o "adeverinta de sarman" si am refuzat sa ma inchin dumnezeului lui Mazare. Culmea ca eram somat sa platesc intretinerea la zi de "sarmanii" subventionati de Mazare,adica de "sarmanii" subventionati de mine...."Plateste-ti băi caldura.! " ... Cuget Liber si atunci,ca si azi ,ne-a pus la zid cu dispret proletar.Noi,astia cu gipane suntem dusmanii "sarmanilor"....Acum am trecut la gaze... Nu mai am nicio datorie.Ce aveti cu mine ? NU-i politically correct ! Sunt bun de plata la RADET,zice Popa in complicitate cu statul mafiot. Daca dictatura clasei muncitoare s-a sfarsit in 1989 azi avem parte de DICTATURA CLASELOR SOCIALE SARACITE de burghezia rosie de statul incapabil sa ne asigure bunastare.Repet,populatia trebuie tinuta in saracie ,populatia trebuie sa stea cu mana intinsa la partide,la PSD,la statul mafiot.Asta incearca sa faca acest Popa Liviu,biciul lui Dragnea si sluga lui Fagadau.Nu va reusi.Ne vom bate.

gogu
5 martie 2018
o idee

Pentru cei care au centrale si stau la etaje intermediare si le trec tevile de la RADET prin apartament. Asa cum sunt obligati sa plateasca o parte din caldura emanata de tevile care le traverseaza apartamentul la fel de bine propietarii pot cere chirie pentru ele. Daca nu, RADET-ul sa si le traga pe-afara

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Joi, 22 Februarie 2018
Stire din Social : RADET începe citirea contoarelor
Pagina a fost generata in 0.4159 secunde