Drumul unui copil abandonat către o familie, scurtat! Au fost simplificate adopţiile

634
Drumul unui copil abandonat către o familie, scurtat! Au fost simplificate adopţiile - fotofondadoptii3-1604947996.jpg

Articole de la același autor

Sute de copii rămaşi singuri pe lume sau abandonaţi aşteaptă ani de zile pentru a fi luaţi acasă de o familie. În tot acest timp, sute de familii se luptă cu sistemul şi cu birocraţia să devină părinţi adoptatori şi să primească un copilaş, căruia să îi ofere un viitor.



Lungul drum al adopţiei, printre hârţogăraie, proceduri, teste, adeverinţe şi apoi alte teste, le retează deseori aripile micuţilor care îşi doresc să aibă cui să le spună „mamă” şi „tată”. Un pas mărunt a fost făcut, săptămâna aceasta, după aprobarea în Camera Deputaţilor a unui proiect legislativ care aduce modificări pentru simplificarea adopţiilor şi pentru acordarea indemnizaţiei concediului de acomodare.

În primul rând, noul cadru legislativ, ce ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor, reduce timpul în care un copil pentru care s-au instituit măsuri de protecţie devine adoptabil. Astfel, în cadrul planului individualizat de protecţie a copilului care are ca finalitate adopţia, s-a stabilit ca rudele până la gradul al patrulea ale copilului să fie scoase din procedură, pentru ca lucrurile să se deruleze mai repede.

O veste foarte bună este şi că atestatul de persoană sau familie care să adopte să fie valabil cinci ani şi nu doi ani, cum este în prezent. Mai mult decât atât, decizia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru eliberarea atestatului trebuie să se facă în maximum cinci zile lucrătoare. Şi nu va mai fi necesară parcurgerea etapei de pregătire pentru asumarea rolului de părinte atunci când expiră atestatul, dacă părintele sau familia are deja copilul în plasament de măcar şase luni, în condiţiile în care acum condiţia este ca plasamentul să existe cel puţin un an.

De asemenea, conform noilor prevederi legale, efectele hotărârilor judecătoreşti de deschidere a procedurilor de adopţie se vor menţine până când copiii împlinesc 18 ani, nu până la 14 ani, aşa cum este prevăzut în prezent. În ce priveşte birocraţia, nu vor mai trebui anexate copii legalizate ale unor documente ce se ataşează cererii de încuviinţare a adopţiei, cum ar fi certificate de naştere, de căsătorie. Va fi suficient ca ele să fie certificate pentru conformitate de către DGASPC.

„Aşteptăm copilul pe care ni-l va trimite Dumnezeu în cale!”

O altă modificare vizează indemnizaţia aferentă concediului de acomodare, care va fi calculată în funcţie de veniturile celui care adoptă şi nu în raport de indicele social de referinţă, însă aceasta nu va putea fi mai mare 8.500 de lei pe lună.

„Este o veste foarte bună. Am depus documentele pentru a primi atestatul de părinte apt pentru a adopta un copil şi acum aşteptăm. Avem peste 45 de ani, dar noi tot ne dorim un copil… cel pe care ni-l va trimite Dumnezeu în cale. Şi nu excludem să luăm fraţi. Am prefera să fie micuţi, dar până la urmă nu alegem. Sunt convinsă că vom simţi atunci când vom găsi copilul potrivit”, ne-a declarat Monica S., o femeie din Constanţa care speră ca, în curând să devină mămică adoptivă.

În judeţul Constanţa, de la începutul anului şi până la 31 octombrie, au fost atestate apte să adopte 62 de persoane sau familii, iar 35 sunt în evaluare. „Procedurile de adopţie au fost reluate după perioada de stare de urgenţă, când fuseseră sistate. Şi în lunile respective s-au purtat discuţii online cu familiile, au fost primite dosare. Astfel, până la finele lunii octombrie 2020, au fost deschise opt proceduri de adopţie internă, 18 încredinţări în vederea adopţiei şi 39 de încuviinţări pentru adopţie”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Oana Manoilă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa.

Potrivit acesteia, în prezent, în judeţul Constanţa sunt 67 de copii declaraţi adoptabili, din care 43 sunt consideraţi greu adoptabili.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4078 secunde