Dr. Vera Eniko Pall: „Vaccinarea antigripală reduce mult riscul de îmbolnăvire”

355
Dr. Vera Eniko Pall: „Vaccinarea antigripală reduce mult riscul de îmbolnăvire” - fondinfectii-1602524797.jpg

Articole de la același autor

Problema infecțiilor nosocomiale este o problemă cu care se confruntă toate spitalele din lume şi care nu va dispărea niciodată. Acum, în plină pandemie cu noul coronavirus, oamenii se tem pentru viaţa lor şi spun că le este frică să se mai ducă în spital, pentru a nu se îmbolnăvi şi mai tare.

Infecţiile nosocomiale sau infecţiile intraspitaliceşti au existat dintotdeauna. Dacă în anii trecuţi, unităţile sanitare evitau să le raporteze, această problemă a infecțiilor nosocomiale a devenit, în prezent, o responsabilitate a spitalelor şi au obligaţia de a le raporta în mod corect, indiferent care este cifra acestora. De regulă, acestea sunt întâlnite în secțiile de terapie intensivă şi în cele care sunt efectuate intervenţii chirurgicale, pentru că toţi aceşti pacienţi sunt mai sensibili, cu o imunitate mai slabă etc. Din păcate, pacienţilor le este frică să se mai interneze în vreun spital, ca nu cumva să se pricopsească şi cu alte afecţiuni. „Dacă ajung în spital pentru o intervenţie chirurgicală şi mai capăt vreun microb şi de acolo? Am auzit de persoane care au rămas într-o unitate spitalicească, pentru că după o operație, s-au simțit rău, iar cauza a fost o infecție de acest tip”, ne-a declarat un constănțean.

Cert este că aceste infecţii sunt un risc real pentru bolnavi şi pot apărea oricând, cauzele fiind multiple, dar ţin în mare parte şi de imunitatea pacientului.

În Constanţa se poate vorbi despre infecţiile nosocomiale cu stafilococul auriu, Acinetobacter, Klepsiella, diferite infecţii virale etc. Medicii constănţeni spun că oriunde în lume, toată lumea se confruntă cu aceste infecţii, care atrag după sine o serie de probleme legate de costurile ridicate în vederea asanării focarelor. Din păcate, aceasta este cea mai importantă problemă şi nu este rezolvabilă. Mai grav este că vorbim deja despre germeni care nu mai răspund la ambioterapia clasică şi atunci eforturile sunt şi financiare şi de susţinere în timp, ca număr de zile, a bolnavilor internaţi, întrucât sunt infecţii multi-rezistente.

Pe lângă aceste infecţii nosocomiale, anul acesta ne mai confruntăm şi cu noul coronavirus, iar teama populației se amplifică. De exemplu, a precizat dr. Vera Eniko Pall, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare, ei nu se confruntă, în prezent, cu infecții intraspitalicești, ci doar cu bolnavi confirmați cu Covid. Mai mult decât atât, medicii sunt convinși că în momentul în care va debuta și sezonul gripal, asta va fi o problemă. „Ideal ar fi să fie testați la internare și pentru gripă. Apoi, îi vom interna în saloane separate pe cei cu Covid și gripă, respectiv doar Covid. Ce se întâmplă, însă, dacă apar şi probleme date de gripă? Pacienții trebuie să știe că și gripa dă complicații severe la cardiaci, diabetici, deci crește riscul insuficienței de organ, apar cazuri grave pentru ATI, risc de deces. Din păcate, nici pentru gripă nu există tratament. Se tratează, practic, complicațiile care pot să apară. Tocmai de aceea, vaccinarea antigripală este disponibilă și reduce mult riscul de îmbolnăvire. În plus, purtarea măștii în spații comune, evitarea locurilor aglomerate, consultul la medicul de familie pentru simptome respiratorii sunt măsuri de bun simț pe care trebuie să le respectăm cu toții”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5471 secunde