Dr. Ioan Tofolean: „Controalele CJC la spitalul județean sunt o radiografie completă asupra momentului”

794

Articole de la același autor

În cursul săptămânii trecute, Consiliul Judeţean Constanţa a anunţat rezultatele controlului întreprins la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în cursul lunii trecute.

Acesta a urmărit verificarea respectării prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice în ultimii trei ani, verificarea modului de externalizare a serviciilor medicale şi nemedicale, analiza situaţiilor economico-financiare aferente anului 2020, precum şi modul de organizare şi desfăşurare a procedurilor de recrutare şi selecţie personal.

Așadar, în luna februarie a avut loc un control, din dispoziţia preşedintelui CJC, Mihai Lupu, care a vizat foarte multe aspecte. În primul rând, s-a urmărit modalitatea de realizare a achiziţiilor directe, în cazul cărora s-au constatat unele încălcări ale principiilor transparenţei şi tratamentului egal. Mai exact, au fost realizate şi achiziţii care nu au asigurat în totalitate un mediu concurenţial. Totodată, în cadrul procedurilor de atribuire au fost identificate anumite nereguli în interpretarea şi aplicarea normelor legale în achiziţiile publice. De asemenea, în urma verificării procedurilor de încheiere a contractelor de externalizare a serviciilor medicale şi nemedicale precum şi a contractelor de asociere în participaţiune, au fost constatate alte nereguli.

Referitor la aceste nereguli, am discutat cu managerul SCJU, dr. Ioan Tiberiu Tofolean. Cu această ocazie, directorul ne-a declarat că unele nereguli descoperite se regăsesc și în raportul Curţii de Conturi, care a făcut, la rândul său, mai multe verificări, în 2016, 2019, 2020. Pe scurt, s-a urmărit şi dacă cele trasate de Curte s-au implementat şi s-au rectificat.

„Sigur, a fost un inventar general asupra situaţiei spitalului, care este chiar binevenit, pentru că, practic, face o radiografie completă asupra momentului. În mare parte, problemele le cunoşteam din celelalte controale. O parte sunt mai noi şi le-am discutat şi analizat. În principiu, nu s-au găsit probleme noi deosebite. Indicaţiile au fost de a pune un accent deosebit pe modalităţile de achiziţie, care să fie foarte transparente, să respecte legislaţia, lucru care, evident, este şi în interesul nostru. Ca urmare, trebuie remediate problemele sesizate de Curtea de Conturi, legate de externalizări şi aici vom vedea care sunt paşii legali pe care trebuie să îi facem. Legat de externalizări, este necesar să luăm legătura cu o firmă de avocatură, astfel încât să vedem, din punct de vedere legal, care sunt aspectele generale ce se pot remedia. Trebuie făcută o analiză competentă şi amănunţită a situaţiei. În rest, toate măsurile vizează fiecare compartiment în parte şi vom face în aşa fel, încât să respectăm indicaţiile care ne-au fost trasate”, a declarat directorul, pentru „Cuget Liber”.

Mai trebuie precizat că, în urma analizei situaţiilor financiare au fost constatate unele denaturări ale raportărilor, din bilanţuri, ale indicatorului de creanţe curente, ale raportărilor din contul de rezultat patrimonial, precum şi cele ale indicatorului de la alte venituri operaţionale. Aceste neconcordanţe, spun reprezentanţii CJC, s-au produs ca urmare a gestionării necorespunzătoare de către compartimentul de specialitate al SCJU Constanţa, a contractelor de concesiune încheiate între instituţia sanitară şi medici sau cabinete medicale. Şi în aceste situaţii, se va avea în vedere, pe viitor, ca totul să se deruleze într-un mod transparent.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6198 secunde