Distracţia costă! Plimbăreţilor le sunt plătite doar cinci zile de carantină

896
Distracţia costă! Plimbăreţilor le sunt plătite doar cinci zile de carantină - fondplimbareti12-1633530151.jpg

Articole de la același autor

Cei care se deplasează în această perioadă în zone cu risc Covid nu mai primesc decât cinci zile de concediu de carantină, faţă de 14 cât obţineau până acum. Este vorba doar despre persoanele care decid să plece în interes personal într-o zonă declarată cu risc epidemiologic.



La acest moment, populaţia este avertizată prin toate canalele care sunt zonele cu risc epidemiologic ridicat. Aşa că, în momentul în care unii oameni decid, totuşi, să plece în vacanţă, să zicem, în Marea Britanie, când se întorc nu trebuie să se mai bazeze pe faptul că statul le va plăti 100% concediu de carantină timp de 14 zile, cum era până de curând. Nu. Acest lucru nu se va mai întâmpla.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa anunţă că persoanele asigurate care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen şi intră, apoi, în concediu de carantină, beneficiază de indemnizaţie suportată din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) doar pentru o perioadă de cinci zile. Asta în condiţiile în care primesc de la medicii de familie certificat de concediu medical pentru 14 zile.

Pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, persoanele asigurate care beneficiază de concediu medical pentru carantină au obligaţia de a completa o declaraţie pe propria răspundere, pe care o depun la angajatori/plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. La rândul lor, angajatorii au obligaţia să o păstreze şi să o prezinte organelor de control la nevoie.

„Practic, medicul de familie eliberează certificat de concediu medical de carantină, pentru persoana asigurată, care conform deciziei DSP, la intrarea în ţară, trebuie să se izoleze. Salariatul anunţă angajatorul că se află în această situaţie. La finalizarea celor 14 zile de carantină, salariatul revine la serviciu, iar angajatorul îi înmânează pentru semnare declaraţia pe propria răspundere. Apoi, odată cu plata drepturilor salariale, angajatorul îi plăteşte şi cele cinci zile de concediu medical pentru carantină, urmând să recupereze de la casele de asigurări de sănătate plata acestor indemnizaţii. Aşadar, salariatul va rămâne cu nouă zile neacoperite financiar din FNUASS”, a declarat directorul general al CJAS Constanţa, Luminiţa Nagy.

Precizăm că măsurile îi vizează numai pe asiguraţii pentru care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică de la graniţă recomandă carantinarea la întoarcerea în ţară. Toate aceste reglementări au ca scop respectarea drepturilor la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate în mod echitabil, dar şi gestionarea corectă şi eficientă a costurilor suportate din FNUASS, au precizat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4661 secunde