Dilema părinților moderni: "Sunt prieten cu copilul sau nu?"

556
Dilema părinților moderni:

Articole de la același autor

Părinții se tem, în ziua de astăzi, să mai impună limite copiilor și se mândresc cu faptul că îi cresc într-un spirit al "prieteniei". Specialiștii atrag atenția, însă, că această permisivitate greșit înțeleasă poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra viitorilor adulți. 


În urmă cu vreo trei decenii, copiii se creșteau după principiul "bătaia este ruptă din Rai" sau "copiii nu se sărută decât în somn!". Rezultatul a fost că generații de părinți au fost percepuți ca fiind reci și distanți. Crescând, copiii de altădată, ajunși astăzi părinți, la rândul lor, își doresc ca prichindeii lor să nu simtă răceala și teama pe care au trăit-o ei. Dar, atrag atenția specialiștii, mulți dintre părinți cad în extrema opusă: au renunțat la autoritatea pe care ar trebui să o impună în fața copiilor, le este teamă să mai impună limite și au ajuns să confunde "prietenia" cu o permisivitate nocivă pentru copii. Consecințele pot fi dintre cele mai distructive pentru copii, ajungând să îngroașe rândurile dependenților de droguri, de alcool sau de jocuri de noroc, să aibă probleme la școală, să nu mai aibă repere în viață etc. 


"Ne confruntăm cu o pierdere de repere, pentru tot mai mulți părinți nu mai este clar ce este bine și ce e rău. Vin părinți care ne spun că nu știu care este limita dintre a fi fermi, a lua atitudine și «răutate». Ei vin și spun: «Sunt ferm când vine vorba de vestimentație și am lăsat-o aseară în club până la ora 24.00 – 01.00. Oare am făcut bine?». Este o întrebare frecventă, rezultată din nesiguranță: «Oare am făcut bine?». Părinții nu mai știu unde să traseze limita, între prietenie și autoritate", ne-a declarat psihologul constănțean Mariana State. 


Apoi, mai sunt situațiile în care părinții sunt toleranți. Deși conștienți de faptul că acțiunile copiilor lor nu sunt în regulă, le acceptă, până la un moment dat, când răbufnesc. "Tolerează ce nu este în regulă, iar când le ajunge cuțitul la os, reacționează la nervi, ceea ce transmite copilului un mesaj greșit. Și anume, nu că ceea ce a făcut copilul este greșit, ci că adultul are o problemă cu nervii, iar copilul trebuie să caute comportamente manipulative pentru a evita criza de nervi a mamei ori a tatălui", a mai arătat psihologul. 


"A impune reguli nu este ceva rău!"


Din dorința de a le oferi prichindeilor o copilărie mai bună decât au avut ei, actualii părinți renunță la autoritate și la reguli, ceea ce, atrage atenția specialistul, este o greșeală. "A impune reguli nu este ceva rău, de care trebuie să fugim. Părinții se tem să mai impună reguli. S-a înțeles că în trecut s-a exagerat cu privire la reguli, erau prea stricte. Acum, în schimb, este o deschidere în a crește copii «altfel», adică prin a le surprinde potențialul și a-l valorifica, nu prin a surprinde negativul și a-l sancționa. Da, o idee bună, dar înțeleasă greșit. A surprinde potențialul copilului și a-l lăuda nu înseamnă să nu existe reguli. Permisivitatea fără limite are consecințe dintre cele mai grave", a mai subliniat Mariana State. 


"Dacă prietenia dintre părinte și copil înseamnă să-l «las în pace», să nu-l îndrum, să nu discut cu el, să nu-l observ când greșește și să-i aduc în vedere consecințele actelor sale, atunci este greșit înțeleasă. Dacă permisivitatea este înțeleasă a considera copilul ca fiind prietenul meu, uitând că nu este adult ci un minor de 10 – 14 ani, cu niște limite în dezvoltare, atunci este ceva eronat", a mai explicat psihologul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2812 secunde