Diferenţele dintre vaccinul anti-COVID de la Pfizer şi cel de la Moderna

Joi, 28 Ianuarie 2021
309
Începând din 1 februarie, românii vor putea fi vaccinaţi şi cu serul anti-COVID produs de Moderna, nu numai cu cel de la Pfizer.


Ambele vaccinuri funcţionează prin aceeaşi tehnologie cu ARN mesajer şi au o eficienţă similară, însă există şi câteva mici diferenţe.


În cazul vaccinului Moderna, rapelul se va realiza la 28 de zile, iar în cazul celui de la Pfizer, rapelul va fi la cel puţin 21 de zile distanţa. 


Totodată, persoanele de peste 16 ani pot primi vaccinul Pfizer, însă serul Moderna nu este recomandat tinerilor sub 18 ani.


Vaccinul Moderna va putea fi administrat în centrele de vaccinare, alături de cel de la Pfizer-BioNTech. 


Alegerea tipului de vaccin care va fi administrat unei persoane este făcută de personalul medical, însă pacientul poate refuza serul respectiv şi poate opta pentru alternativa acestuia. Totul depinde de stocul de doze disponibil în centrul de vaccinare. 


Din 1 februarie, la centrele de vaccinare din România, va începe administrarea serului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile, a anunțat, miercuri seara, Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV).


Totodată, începând cu data de 28 ianuarie, se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale.


"Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile)", anunță CNCAV.


Potrivit sursei citate, este vorba de 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie - 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.


CNCAV precizează că pentru persoanele programate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare.


"Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidențiale, dializați, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost. 


CNCAV a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum și Procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populația planificată", potrivit sursei citate.


Pagina a fost generata in 0.5838 secunde