Destin crunt. După ani de uitare, Galeriile Soveja vor fi demolate!

6763
Destin crunt. După ani de uitare, Galeriile Soveja vor fi demolate! - fondgaleriilesoveja1-1581009416.jpg

Articole de la același autor

După ani în care s-a degradat, iar micii comercianți au tras obloanele, rând pe rând, Bazarul Ștefăniță Vodă - sau Galeriile Soveja, cum este mai degrabă cunoscut constănțenilor! - are zilele numărate. Administratorul terenului, Regia Autonomă "Exploatarea Domeniului Public și Privat" Constanța, a început demersurile pentru obținerea documentației pentru demolarea structurii. 


De mai bine de un deceniu, Bazarul Ștefăniță Vodă - cunoscut și drept Galeriile Soveja sau "La betoane" - a intrat într-un con de umbră. Comercianții s-au tot împuținat, clienții i-au trecut pragul în număr tot mai mic. De altfel, ce să mai găsească aici? Doar câteva spații comerciale aflate pe fațada dinspre strada Soveja nu au tras încă obloanele. Aici, locuitorii din zonă găsesc standuri cu legume, haine ieftine, câteva dintre lucrurile trebuincioase prin casă, precum ligheane sau veselă. E drept, cu toate sunt afișate la vedere, pe caldarâm, în fața spațiilor comerciale, poate așa clienții sunt convinși mai ușor să se oprească. 
Condiții decente nu sunt, nici pentru vânzători, nici pentru cumpărători. Cei care se încumetă să pășească în ce a mai rămas din galeriile cândva extinse găsesc un culoar înțesat cu haine, printre care comercianții au așezat bidoane pentru colectarea apei pluviale care curge prin tavan. Printre articolele de îmbrăcăminte, clienții sunt îmbiați să cumpere încălțăminte întinsă pe standuri sau lădițe de legume, murdare, sub care tronează - mai mult sau mai puțin ascunse! - sticle cu bere. Drept dovadă că nici clienții cu mai puțină dare de mână nu sunt convinși să-și înnoiască garderoba din acest loc stă "viteza" cu care parcurg culoarul. 


Zona nu excelează nici în ceea ce înseamnă curățenie, căci unele spații comerciale au devenit "depozit" de gunoaie, locuri unde consumatori de alcool sau cafea se debarasează de PET-uri sau paharele de unică folosință. Nici nu trebuie să detaliem ce mirosuri îi întâmpină pe constănțenii care se încumetă să treacă prin lateralele galeriilor. 


Comercianții vor fi notificați să părăsească bazarul 
Toate acestea sunt pe cale de dispariție. Căci, după cum ne-a precizat Laurențiu Enceanu, șeful Direcției Piețe, târguri și oboare din cadrul Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța, după ani buni în care nu s-a putut interveni în niciun fel, căci terenul a făcut obiectul unei revendicări și a unui proces în instanță, deja s-a demarat realizarea documentației pentru demolarea complexului. 


"Terenul, în suprafață de aproximativ 3.200 mp, este proprietatea Primăriei Constanța, în administrarea RAEDPP. În urmă cu vreo 25 de ani, a fost încheiat un contract de asociere cu Asociația Micilor Comercianți, pe o durată de 20 de ani. Comercianții au construit, ei au devenit proprietari pe construcții, noi administratorii terenului. Pe parcurs a apărut o revendicare și nu am mai putut interveni în niciun fel în bazar. Nu am putut să încheiem contracte noi, doar le-am prelungit pe cele deja existente. Anul trecut, instanța de judecată s-a pronunțat, a dat câștig de cauză administrației publice. Comercianții au început să plece între timp, și-au luat și construcțiile provizorii cu ei", a explicat Laurențiu Enceanu. 


Având în vedere că terenul nu mai face obiectul unui dosar în instanță, RAEDPP poate începe demersurile pentru a-l pune în valoare. Drept pentru care, reprezentanții instituției strâng actele necesare. 


"Am luat hârtia de inventariere de la primărie, depunem pentru intabulare, apoi pentru obținerea autorizației de demolare. Îi vom notifica pe comercianți în vederea rezilierii contractelor. Până la finalizarea acestor demersuri, vom avea și o propunere sigură pe care să o trecem prin Consiliul de Administrație cu privire la destinația terenului. Avem câteva variante, dar deocamdată nimic sigur", a mai precizat șeful Direcției Piețe, pentru "Cuget Liber". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3107 secunde