Destăinuirea unui medic din Constanţa: „Mor oameni în fiecare zi, iar Reanimarea este plină”

7234
Destăinuirea unui medic din Constanţa: „Mor oameni în fiecare zi, iar Reanimarea este plină” - fond1copy-1602610522.jpg

Articole de la același autor

Numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus, înregistrat în fiecare zi în România, este unul alarmant, iar cadrele medicale depun eforturi colosale pentru a salva vieți omenești. Cu toate acestea, medicii sunt extrem de îngrijorați de statistici şi mai ales de numărul mare de pacienți care se află în stare gravă la spital.

La ora actuală, în judeţul Constanţa, ca de altfel, în întreaga ţară, spitalele sunt sufocate de bolnavi cu Covid-19 şi este posibil ca în scurt timp acestea să nu mai poată face faţă valului de pacienţi, dacă cifra celor infectaţi va exploda. Pe deasupra, medicii sunt epuizaţi, muncesc peste normă, iar medicamentul Remdesevir, care îi ajută cel mai mult în lupta cu acest inamic invizibil, nu este în cantităţi suficiente. Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, dr. Stela Halichidis a recunoscut că unitatea sanitară tratează bolnavi peste capacitatea sa de cazare, fiind supraaglomerat. Acesta este şi motivul pentru care, pe lângă cele 120 de paturi care sunt puse, de obicei, la dispoziţia bieţilor suferinzi, au mai fost puse încă şase. Legat de tratamentul-minune de care vorbeşte toată lumea, Remdesivir-ul, managerul a precizat că, până acum au avut câteva flacoane, au tratat pacienţii care au avut nevoie şi speră ca, în scurt timp, să primească şi alte doze. „Am înţeles că vom primi. Până acum am avut Remdesivir, mai cu ţârâita, mai greu, dar a fost. Oricum, nu toată lumea trebuie să ia Remdesivir, ci numai bolnavii în stare gravă”, a declarat pentru „Cuget Liber”, managerul dr. Stela Halichidis.

Chiar şi aşa, a adăugat dr. Halichidis, unii bolnavi se recuperează, dar alţii pierd lupta cu viaţa. „Mor oameni în fiecare zi. Sunt cazuri grave, Reanimarea este plină, cum de altfel, este în toată ţara. Este cea mai proastă perioadă de până acum şi s-ar putea să fie şi mai rău de acum înainte, la modul în care se extinde pandemia”, a completat ea.

Precizăm că de la debutul pandemiei de coronavirus şi până acum, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 3.818 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar 90 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

Respectaţi recomandările medicilor

De asemenea, la nivelul județului avem peste 1.400 persoane aflate în carantină la domiciliu, în această categorie fiind incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2. Pentru a putea trata toţi bolnavii ce pot apărea, unităţile sanitare au la dispoziţie 607 paturi pentru tratarea bolnavilor COVID-19. Din păcate, acestea sunt, în mare parte, ocupate. De exemplu, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, din 120 de paturi, 126 sunt ocupate, în condiţiile în care capacitatea a fost suplimentată. La Spitalul de Pneumoftiziologie, din 100 de paturi, 93 sunt ocupate, iar la Spitalul Municipal Medgidia, din 150 de paturi, 122 sunt ocupate. Situaţia este asemănătoare şi la Spitalul Municipal Mangalia, unde din 107 paturi, 89 sunt ocupate, ca de altfel şi la Spitalul Militar -Sistem Modular, unde s-a ajuns aproape la capacitatea maximă de cazare.

În aceste condiţii, cadrele medicale fac o serie de recomandări către populaţie, pentru a preveni, pe cât posibil, îmbolnăvirile. Măsurile recomandate de către medici includ, în primul rând, spălarea repetată a mâinilor. Dacă nu aveţi la îndemână apă şi săpun, atunci folosiţi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Apoi, evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute. Înainte de toate, însă, mențineți distanța de cel puțin un metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

Nu uitaţi! Virusul se transmite, în special, pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Foarte important! Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți. În plus, dacă aveți vreo infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.101 secunde