Deputații au decis! Darea în plată, reguli mult mai ușoare

197
Deputații au decis! Darea în plată, reguli mult mai ușoare - cameradeputatilorvot28610700-1561546288.jpg

Articole recomandate

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care introduce o serie de noutăți în Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.


Se consideră întotdeauna că există impreviziune (se aprobă automat darea în plată):

- în cazul în care cursul de schimb al monedei creditului a depășit cu cel puțin 20% nivelul cursului din data contractării creditului.

- în cazul în care gradul de îndatorare al debitorului a depășit cu cel puțin 20% nivelul maxim al gradului de îndatorare stabilit de BNR.

- în cazul în care debitorul a fost executat silit prin vânzarea imobilului cu destinația de locuință.


Alte prevederi:

Revine creditorului obligația de a dovedi în fața instanțelor de judecată faptul că debitorul care a făcut o notificare de dare în plată nu îndeplinește condițiile de admisibilitate, inclusiv condiția privind impreviziunea

Impreviziunea este prezumată în favoarea consumatorului

Pe perioada notificării, precum și pe perioada soluționării cererilor prevăzute la art.7 și 8 din prezenta lege, este interzisă înscrierea în Biroul de credit sau în alte baze de date negative cu privire la debitorii riscanți sau rău‐platnici, a debitorului care a efectuat notificarea prevăzută la art.5 alin.(1), indiferent dacă înscrierea ar fi efectuată din inițiativa creditorului sau a unei autorități centrale sau locale. Dispozițiile

Pe perioada cât notificarea de dare în plată a fost efectivă, atât ratele cât și dobânzile și penalitățile, vor putea fi pretinse de la debitor doar dacă creditorul probează că acesta a fost de rea credință.

Dreptul de a cere instanței să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparține și consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanței, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.

În cazul debitorului împotriva căruia s‐a derulat și finalizat o procedură de executare silită, prin vânzarea imobilului cu destinație de locuință și împotriva căruia se continuă executarea, se instituie o prezumție absolută și irefragabilă de impreviziune, scrie realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3377 secunde