De unde procurăm adeverințele de vechime

1547
1
De unde procurăm adeverințele de vechime - adeverinte-1477408511.jpg

Articole de la același autor

Din anul 2011, mai exact de când nu se mai emit carnetele de muncă, salariații pot dovedi cât au lucrat numai cu ajutorul adeverințelor de vechime în muncă. De cele mai multe ori, documentul este solicitat direct angajatorilor, dar există și varianta a doua, asta în cazul în care aceștia refuză să facă acest lucru. În aceste situații, adeverințele pot fi solicitate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), contra sumei de 20 de lei. 


"Recomandarea noastră este ca la fiecare încetare a activității, angajații să solicite toate docu-mentele, pentru că foarte multe firme au intrat în insolvență sau în faliment și astfel riscă să rămână fără documentele care să le ateste vechimea în muncă. Ulterior, acest lucru îi poate afecta, în mod evident, atunci când vor ieși la pensie", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ITM, Flory Vișan. 


Pentru a fi completă și pentru a oferi toate informațiile necesare, adeverința ar trebui să conțină o serie de date referitoare la datele de identificare ale salariatului, datele de identificare ale contractului individual de muncă, pe baza căruia se atestă vechimea, durata activi-tății salariatului, funcțiile ocupate de salariat în perioada în care a fost angajat. 


De asemenea, în respectivul document trebuie menționate schimbările suferite de contractul individual de muncă, în cazul în care a fost vorba de încheierea, modi-ficarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, valoarea salariului de bază, inclusiv sporuri care intră în calculul punctajului mediu anual, vechimea în muncă, perioadele de concediu fără plată, dar și absențele nemo-tivate de la serviciu. În cazul în care angajatorul nu vrea sau nu poate elibera adeverința de vechime, patronii pot fi amendați. 


Comentează știrea

DODO
26 octombrie 2016
nu pricep !

pai daca ITM-ul elibereaza adeverinte de ce m-au trimis la firme private care au arhivele unor unitati acum inchise si nu va spun cita alergatura pentru ca nimeni NU STIE unde si ale cui sint arhivate documentele NU exista o centralizare a acestor arhive. Sint multe firme si nu poti stii ce de tin fiecare. A trebuit sa platesc 100 ron Cunva ITM te trimite voit ca sa le dea de lucru la privati ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6105 secunde