De ce se aşteaptă cu orele în Urgenţă? „Medicul de familie ar trebui să fie vizitat primul”

1836
De ce se aşteaptă cu orele în Urgenţă? „Medicul de familie ar trebui să fie vizitat primul” - fondupu-1630248370.jpg
De foarte multe ori, bolnavii care au ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa s-au plâns de timpii mari de aşteptare, până când au fost preluaţi şi duşi pe secţii. O parte dintre ei ne-au întrebat dacă pe viitor situaţia va fi la fel ca şi până acum.

Potrivit directorului unităţii sanitare, Ionuţ Cornel Ionescu, atunci când vorbim despre timpul de aşteptare în UPU trebuie să avem în vedere mai multe aspecte şi anume: procentul mare de adresabilitate (toată populaţia judeţului Constanţa, la care în sezonul estival se adaugă şi turişti) şi prezentările nejustificate.

„Percepţia generală este că în UPU se aşteaptă foarte mult până la primul consult medical, dar nimeni nu ia în calcul cele două aspecte enumerate mai sus. În România şi implicit la Constanţa, s-a împământenit comportamentul instinctual de a te prezenta în urgenţă pentru orice problemă, cât de mică, populaţia eliminând astfel din lanţul medical firesc, medicul de familie, care ar trebui să fie consultat primul, când ne cuprinde panica şi credem că am putea avea o problemă medicală. Nu spun că toată lumea face aşa, nu vorbesc de cazurile care reprezintă într-adevăr o urgenţă dar, am constatat acest lucru parcurgând statisticile medicale din UPU. Este foarte adevărat, că secţia este subdimensionată în raport cu necesităţile, dar încercăm să facem tot posibilul în condiţiile existente”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”.

Ca şi strategie, managerul a precizat că, în prezent, se întreprind toate demersurile necesare pentru optimizarea infrastructurii UPU, care să permită preluarea mai multor pacienţi simultan, proiect depus la Consiliul Judeţean Constanţa. Pentru acesta, însă, se aşteaptă finalizarea licitaţiei pentru elaborarea studiului de fezabilitate. În acelaşi timp, a fost construit deja un necesar de înlocuire a echipamentelor de transport (tărgi, cărucioare transport pacienţi), pentru o preluare mai rapidă a pacienţilor de la echipajele SAJ şi SMURD.

În ceea ce priveşte reducerea numărului de prezentări nejustificate în UPU, pe viitor vor fi încheiate protocoale la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, cu alte unităţi sanitare şi vor fi organizate întâlniri cu medicii de familie, prin care se doreşte accentuarea rolului acestora în prevenţia medicală şi educarea populaţiei pe acest segment.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0711 secunde