Curele balneare, un posibil răspuns pentru a lupta împotriva Covid-19?

3066
Curele balneare, un posibil răspuns pentru a lupta împotriva Covid-19? - fondbalneo-1589304193.jpg

Articole de la același autor

Balneologia poate fi răspunsul pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea răspândirii noului coronavirus sau pentru tratarea sechelelor în cazul celor care au fost afectați. O spun specialiștii din cadrul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol. Potrivit acestora, până la tratamentul țintit și vaccinare, curele balneologice există și sunt o soluție!

"Toată planeta plânge că nu există vaccin și cere imperios cercetătorilor să îl facă, dar vaccinarea este a treia linie de apărare specifică. Primele două, respectiv bariera externă și imunitatea celulară nespecifică pot fi stimulate prin cura balneară. Cură înseamnă un număr de zile, dar nu cinci, șapte, ci 14 - 18 - 21. În condițiile actuale și pe baza studiilor din Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, sunt un număr adecvat de zile pentru restartarea homeostaziei", au semnalat dr. Olga Surdu și dr. Traian-Virgiliu Surdu, din cadrul Sanatoriului Techirghiol, nume respectate ale balneologiei și recuperării medicale din țara noastră.

Drept pentru care, aceștia propun ca atât persoanelor care au fost confirmate cu această afecțiune, cât și celor aflate din grupele de risc să li se recomande curele de balneologie, cu respectarea indicațiilor medicale, bineînțeles. Dar în demersul acesta este nevoie, după cum au punctat și medicii, de sprijinul celorlalte specialități, respectiv al epidemiologiei, al pneumologilor și medicilor de terapie intensivă.

O altă măsură propusă de specialiști este deschiderea mai multor baze de tratament cu profil respirator.

"Un punct de vedere este să propunem autorităților medicale deschiderea unor baze de tratament cu profil respirator, saline naturale sau artificiale, în condițiile în care și Organizația Mondială a Sănătății a declarat, încă de la începutul epidemiei, închiderea aerosolilor, deci aici trebuie atenție", au mai arătat specialiștii.

Medicii Asociației Române de Balneologie atrag atenția, însă, că ședințele de balneologie nu sunt recomandate foștilor pacienți diagnosticați cu Covid-19 la mai puțin de șase luni de la vindecare, în prealabil fiind necesar avizul pneumologului sau medicului infecționist.



Restartarea turismului balnear, un alt deziderat al specialiștilor


La nivelul Asociației Române de Balneologie, a fost constituit un "Grup de reflecție Covid-19", format din peste 20 de specialiști de renume din întreaga țară - prin care și cei din Techirghiol - al cărui scop este de a gândi "un amplu plan de restartare a turismului balnear după episodul Covid-19", dar și pentru a oferi un suport informațional pentru toți cei interesați de beneficiile pe care le poate aduce balneologia în etapa post-pandemică.

Iar justificări pentru a alege curele balneo-climatice, după ieșirea din pandemie, sunt numeroase, susțin specialiștii. În primul rând, rolul benefic pe care îl are balneologia în întărirea sistemului imunitar.

"Repaosul prelungit pe durata restricțiilor și izolarea la domiciliu, prin reducerea contactului cu natura, absența activității fizice generează sindromul de decondiționare caracterizat prin deperformarea capacității funcționale de termoreglare, corelată cu capacitatea de apărare imună, buna funcționare cardio-vasculare, respiratorie și musculare, ceea ce reprezintă un factor de risc în apariția multor boli", atrag atenția reprezentanții ARB. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6922 secunde