Cum vrea statul să oprească exodul tinerilor din România. Creditele garantate de stat, soluția "salvatoare"

632
Cum vrea statul să oprească exodul tinerilor din România. Creditele garantate de stat, soluția

Articole de la același autor

Tinerii care vor să investească în propria educație și pregătire vor putea, în curând, să ia un împrumut bancar cu dobândă 0% și garantat în proporție de 80% de stat. Programul de creditare, care ar putea fi lansat de Guvern chiar săptămâna viitoare, seamănă cu creditele pentru studii de care beneficiază studenții din străinătate și pe care le rambursează abia după angajare.


Proiectul vizează însă atât tineri cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, cât și persoane cu vârste între 26 și 55 de ani. Potrivit vicepremierului Viorel Ștefan, în cadrul programului "Investește în tine", creditul are ca obiectiv principal investiția în educație, cultură, sănătate, sport, locuințe. Suma maximă împrumutată este 40.000 de lei, pe o perioadă de maximum 10 ani, cu posibilitatea de suplimentare cu 20.000 de lei pentru tineri, și de 35.000 de lei cu suplimentare de 20.000 de lei pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani.


"În următoarele zile, programul va fi pus spre consultare. Este un program care se adresează în primul rând tinerilor, dar nu numai. Vizăm și alte categorii de persoane și se referă, în special, la investițiile pe care o persoană le poate face în propria sa dezvoltare, adică în propria educație, cultură sau sănătate. Acest program este, însă, mai generos și va include și investițiile în dezvoltarea personală a membrilor familiilor beneficiarului", explică vicepremierul.


Studiile sau cursurile, condiție obligatorie


Condiția principală pentru a beneficia de un astfel de credit este ca persoana să urmeze o anumită formă de învățământ sau de formare profesională. 


"Dobânda este zero, din perspectiva beneficiarului, practic, însă toate dobânzile și comisioanele bancare sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză cu condiția plății la scadență a ratelor creditului. Durata creditului este de 10 ani, iar aici este inclusă și perioada de grație care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de cinci ani. Scopul acestei perioade de grație este de a permite beneficiarului să finalizeze studiile pe care le urmează, iar apoi, după ce se angajează, să poată începe rambursarea creditului", precizează Viorel Ștefan. 


Creditul este garantat de stat în proporție de 80% prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, și contra-garantat de Fondul Român de Contragarantare. Însă, diferența de 20% poate fi garantată fie de către beneficiar, fie de un codebitor, în cazul în care acesta nu este angajat.


Cheltuieli decontate de bancă


Mecanismul nu este la fel ca la creditele obișnuite. Beneficiarul își poate deconta cheltuielile eligibile prevăzute în program, cum ar fi decontarea facturilor sau plăți directe, pe bază de proformă, pe care acesta le prezintă la banca finanțatoare. Practic, nu este vorba despre un transfer în contul personal al beneficiarului. Mai mult decât atât, creditul poate viza atât persoana beneficiarului, cât și membrii familiei acestuia.


"Dacă există un părinte care urmează o anumită formă de învățământ sau de formare profesională, acesta poate utiliza creditul fie pentru cheltuielile eligibile, vizând, de exemplu, cursul de formare profesională pe care îl urmează, dar și plata taxei pentru școală sau grădiniță pentru copilul său sau plata medicamentelor pentru soția sa. Cele mai multe cheltuieli eligibile vizează domeniul educației, pentru că scopul principal al programului este investiția în propria dezvoltare, iar educația reprezintă cea mai sigură cale de ieșire din sărăcie. Educația este o investiție din care nu ai cum să pierzi, pentru că nimeni nu îți poate lua ceea ce ai învățat sau meseria pe care ai dobândit-o. Când vorbim însă despre dezvoltarea propriei persoane sau a membrilor familiei ne referim, evident, și la cultură sau sănătate. Deci, iar avem o serie de cheltuieli din aceste două domenii care vor putea fi decontate la bancă în baza acestui program, abonamente culturale, costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate, instrumente și echipamente pentru prestații culturale. În domeniul sănătății - costul medicamentelor, analizelor medicale, servicii dentare sau intervenții chirurgicale care nu sunt acoperite din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau prin programe naționale de sănătate publică", completează vicepremierul.


Conform acestuia, programul vizează și stimularea persoanelor care vor desfășura activități sportive. 


"Nu în ultimul rând, banii pentru un astfel de credit pot fi folosiți fie la achiziția unei locuințe, fie la amenajarea celei în care locuiește beneficiarul împreună cu familia sa. De ce apar aceste cheltuieli ca fiind eligibile? Am spus la început că ne dorim să oprim exodul tinerilor din România, iar una din condițiile esențiale pentru ca tinerii să rămână în țară este posibilitatea de a avea o locuință unde să își întemeieze o familie", precizează vicepremierul Viorel Ștefan.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 19 Octombrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.5559 secunde