Cum se plănuiește redeschiderea turismului în interioriul Uniunii Europene

Duminică, 07 Martie 2021, 16:15
357
Comisia Europeană vrea să repornească călătoriile în interioriul Uniunii Europene și dincolo de granițele acesteia prin ceea ce numește „certificatul verde digital”, un document care să ateste că persoana care călătorește a fost vaccinată împotriva Covid-19. Președinta CE, Ursula von der Leyen, spunea săptămâna trecută că obiectivul acestor certificate este „asigurarea că oamenii se pot bucura de libertatea de mișcare fără a pune în pericol sănătatea publică”.


„«Certificatul Verde Digital» va fi realizat pentru a facilita libertatea de mișcare și pentru a ne asigura că, în ciuda restricțiilor care rămân în vigoare, ele vor fi folosite doar acolo unde este justificat și doar la un nivel corespunzător”, se arată în scrisoarea trimisă de Ursula von der Leyen statelor-membre, conform Politico. Comisia a argumentat că folosirea acestor certificate rămâne la latitudinea statelor membre, însă chiar și în aceste condiții, complicațiile legate de părerile diferite printre statele membre, strategiile diferite de vaccinare și îngrijorările cu privire la riscuri de confidențialitate și dileme morale pun probleme inițiativei De asemenea, există o lipsă de claritate cu privire la ce reprezintă, de fapt, certificatul și care ar fi funcția lui. Comisia ar vrea ca acest certificat să nu includă doar dovada vaccinării anti-Covid, ci și rezultate la teste anterioare și informații cu privire la recuperarea după îmbolnăvire.


În acest moment, planul este important în mod special mai ales pentru Europa de Sud, acolo unde turismul reprezintă un sector fundamental al economiei – țări precum Spania, Malta, Cipru și Grecia depind serios de turism. „Asigurarea restabilirii cât mai rapide a libertății de mișcare este o prioritate fundamentală pentru noi toți”, a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis, primul lider european care a propus ideea.


Nici celelalte țări mediteraneene nu vor să mai aștepte pentru a își redeschide sectorul turistic – guvernul cipriot a anunțat că britanicii vaccinați sunt bineveniți în vacanță în țară fără nicio restricție începând din luna mai, iar Spania și Grecia anunță și ele că dezbat posibilitatea unui „coridor verde”. Și alte țări vin în sprijinul ideii Certificatului Verde Digital – cancelarul austriac Sebastian Kurz a susținut ideea la o întâlnire online a liderilor europeni, iar Danemarca și Suedia au anunțat planuri pentru dezvoltarea unui certificat intern. Estonia a anunțat și ea că lucrează la un proiect pilot pentru certificate de vaccinare globală în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.


Liderii UE s-au pus de acord săptămâna trecută să lucreze pentru o „abordare comună la certificatele de vaccinare”, însă acest lucru nu înseamnă că nu există neînțelegeri: „Nu voi accepta un sistem care condiționează accesul într-o țară sau în alta de un certificat. Un astfel de document nu ar trebui să dea drepturi specifice persoanelor vaccinate”, a susținut președintele Franței Emmanuel Macron, în contextul ideilor susținute de alți șefi de guvern. Abordări similare au avut și șefa diplomației belgiene care a subliniat că „principiul non-discriminării rămâne mai important ca niciodată”.


De altfel nici Angela Merkel nu este foarte convinsă – săptămâna trecută ea a spus că un certificat de vaccinare nu poate fi unica soluție pentru repornirea călătoriilor, în contextul în care, spre exemplu, nu există încă posibilitatea de vaccinare a minorilor. Merkel a adăugat că un test PCR negativ trebuie să rămână o soluție alternativă.


Deși niciun lider nu se opune acestei idei, în principiu, există o mulțime de îngrijorări cu privire la aspecte practice și etice, este de părere și premierul olandez Rutte. El a adăugat că o posibilă întrebare este și cât de mult pot transmite boala călătorii vaccinați, neexistând încă dovezi concludente care să ateste vreo variantă în acest sens.


Pagina a fost generata in 0.3217 secunde