Iarna aceasta, la Constanța

Cum se calculează factura la întreținere. Află singur cât ai de plată!

5037
2
Cum se calculează factura la întreținere. Află singur cât ai de plată! - factura-1416945382.jpg

Articole de la același autor

Ne place, nu ne place, sezonul rece s-a instalat și nu am mai putut rezista fără căldură în apartamente. De aproape o lună de zile, RADET a dat drumul la sistemul centralizat de încălzire, însă facturile la întreținere urmează să le primim luna viitoare.

Administratorii de bloc au anunțat că abia în luna decembrie se va calcula consumul de căldură și pentru zilele din octombrie, când a început furnizarea de agent termic. Cu sau fără subvenția generală la gigacalorie, venită pe ultima sută de metri, de la autoritățile locale, constănțenii vor avea de scos din buzunare sume mari de bani. Pentru iarna 2014 - 2015, populația va plăti, efectiv, 310 lei pentru o gigacalorie. Potrivit reprezentanților RADET, pentru a beneficia de această subvenție generală nu trebuie să depuneți niciun dosar sau cerere. Peste această subvenție, acordată pentru toți constănțenii, indiferent de tranșa de venit sau bunurile deținute), se mai acordă, suplimentar, ajutoare pentru încălzire familiilor nevoiașe, în funcție de tranșa de venit net mediu pe membru de familie, pe bază de cerere depusă la Primărie.

"Am hotărât să calculăm căldura și pentru octombrie și pentru noiembrie la un loc, având în vedere că în octombrie nu au fost decât câteva zile, când s-a pornit încălzirea. Unii locatari au vociferat, că vor avea sume mari de plătit și este chiar în luna cu sărbătorile și le va fi greu. Altora nu le-a păsat. Cel mai mult s-au revoltat tot cei care au subvenții mari. Cei care nu se încadrau pentru subvenții vor plăti gigacaloria la 310 lei. Aproximativ trei sferturi din locatarii din blocul nostru nu beneficiază de subvenții", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ioan Ispas, administratorul unei asociații de proprietari din cartierul Inel II.

Subvenție numai la căldură, nu și la apă caldă

Pentru ei, calculul este simplu, se înmulțește cantitatea de gigacalorie consumată cu 310 lei, după care se mai adaugă consumul la comun și se află totalul costului de încălzire. De exemplu, un apartament cu trei camere care a consumat 1,5 gigacalorii în cele peste cinci săptămâni de când se furnizează căldură va avea de plătit 475 lei, plus aproximativ 30 - 70 de lei consumul la comun. La aceasta se mai adaugă consumul de apă rece (8,83 de lei un metru cub) și consumul de apă caldă. De precizat că subvenția de la autoritățile locale este valabilă numai pentru încălzire, nu și pentru apa caldă, pe care constănțenii o plătesc la prețul întreg, adică 18,62 lei (8,83 lei un metru cub de apă rece și 9,79 de lei contravaloarea încălzirii acesteia).

Acte doveditoare pentru venituri

Constănțenii care se încadrează în prevederile ordonanței Guvernului, în sensul că nu dețin niciunul din bunurile specificate de ordonanță și îndeplinesc toate condițiile acesteia, beneficiază, în funcție de venit, de ajutoarele de încălzire de la Guvern și de la Primărie. Astfel, persoanele care au venituri între 0 și 155 de lei, au subvenție de la Guvern de 90 la sută și de la Primărie de 6 la sută. Cei cu venituri între 155,1 și 210 lei, ajutorul acordat de la Guvern este de 80 la sută și cel de la Primărie de 12 la sută, Între 210,1 și 260 de lei, ajutoarele sunt în procent de 70 la sută, respectiv 18 la sută, între 260,1 și 310 lei, factura la căldură se reduce cu 60 la sută și, respectiv, 24 la sută. Și așa mai departe, procentele de la Guvern scad în funcție de venit și cresc cele de la Primărie. Cea mai mică subvenție de la Guvern este de 5 la sută, pentru persoanele care au venituri între 615,1 și 786 de lei, care însă este completat cu o subvenție de 57 la sută de la Primărie. Peste venitul înregistrat de 786,1 de lei, Guvernul nu mai acordă niciun fel de ajutor pentru încălzire, însă Primăria suportă în continuare mai mult de jumătate din costul căldurii. Constănțenii cu veniturile între 786,1 și 840 de lei vor plăti numai 45 la sută din factura la căldură, cei cu venituri între 840,1 și 900 de lei, vor plăti 50,5 la sută, cei cu venituri între 900,1 și 1.100 de lei vor plăti 54 la sută din factură, cei cu venituri între 1.100,1 și 1.300 de lei suportă 58,5 la sută din costul încălzirii, există ajutoarele de la Guvern. La rândul lor, constănțenii care înregistrează venituri între 1.300,1 și 1.400 de lei au de plătit 63 la sută din factură, cei care au între 1.400,1 și 1.500 de lei plătesc 67,5 la sută, la fel ca și cei care au venituri între 1.500,1 și 1.800 de lei. Atenție, deși pentru aceste tranșe se acordă ajutor numai de la Primărie, trebuie să știți că se solicită acte doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate, precum și îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute la ajutorul de la Guvern, adică proprietăți, mașini noi și conturi în bănci.

Atenție cât consumați!

Este foarte important de știut că, ajutorul pentru energia termică furnizată în sistem centralizat se acordă doar în limita unor consumuri maxime stabilite de Guvern, în funcție de lună și numărul de camere. În luna noiembrie, consumul maxim pentru garsoniere este de 0,67 gigacalorii, pentru două camere 1,07 gigacalorii, pentru trei camere 1,39 gigacalorii și pentru patru camere sau mai mult 1,94 gigacalorii. Pentru decembrie, consumurile maxime pentru care se acordă ajutorul este 0,74 gigacalorii, respectiv 1,22 gigacalorii, 1,58 gigacalorii și 2,21 gigacalorii. Atenție, ce veți consuma peste aceste limite maxime, veți plăti la preț nesubvenționat!

Constănțenii care nu se încadrează în prevederile ordonanței Guvernului, în sensul că dețin cel puțin unul din bunurile specificate de ordonanța sau nu îndeplinesc condițiile acesteia acesteia vor beneficia doar de subvenția de 32,5 la sută oferită de Primărie și numai până la un venit de 2.100 de lei. "Pentru acest ajutor nu se solicită acte doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate, ci doar formularul de cerere și copii după actele de identitate ale tuturor persoanelor declarate în cerere. Vor fi verificate în bazele de date toate declarații pe propria răspundere și se vor respinge cererile neconforme!", atenționează reprezentanții Primăriei Constanța. 

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Munca la domiciliu
26 noiembrie 2014
Munca la domiciliu

Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi. Cautam oameni foarte hotarati si foarte seriosi care vor sa aiba un castig garantat, cu o munca interesanta si foarte usoara de numai 3 ore pe zi! Cerinte: - cunostinte minime PC - necesar calculator cu conexiune internet, rabdare,seriozitate. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Veti trece mai intai prin instruire, apoi cine doreste, incepe sa lucreze. Castiguri 300 de dolari lunar! Solicitati detalii trimitand "info" la adresa de mail: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4557 secunde