Cum puteți călători în afara granițelor cu copiii

238
Cum puteți călători în afara granițelor cu copiii - informatii-1561377334.jpg

Articole de la același autor

Având în vedere că a început vacanța de vară, iar în această perioadă mulți copii călătoresc în afara granițelor țării, Poliția de Frontieră Română reamintește condițiile privind călătoria cetățenilor români minori în străinătate.


În cursul anului 2018, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să întrerupă călătoria a aproximativ 2.400 cetățeni români minori, ca urmare a faptului că părinții/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara țării împreună cu minorul în condiții legale.


Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetățenii români minori pot ieși din țară în baza unui document de călătorie valabil – pașaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră și cu acordul părinților.


Astfel, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, polițiștii de frontieră vor permite ieșirea din țară a cetățenilor români minori în următoarele cazuri:


a) în situația în care călătoresc în străinătate însoțiți de ambii părinți;
b) în situația în care călătoresc împreună cu unul dintre părinți, numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
În cazul părinților divorțați care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoțitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieșirea din țară.


c) în situația în care sunt însoțiți de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoțitoare prezintă o declarație: a ambilor părinți, a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,a părintelui supraviețuitor ori a reprezentantului său legal.


Însoțitorii minorilor, alții decât părinții, trebuie să prezinte la controlul de frontieră și certificatul de cazier judiciar.
Poate avea calitatea de însoțitor și o persoană anume desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în condițiile legii.


Acordul părintelui/părinților/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declarație notarială care are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituției  https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-continutul-si-forma-declaratiei-168.html.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7195 secunde